Press ESC to close

Zes mannen schuldig aan moord op tv-misdaadjournalist Peter R de Vries

Zes mannen zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van tussen de 10 en 28 jaar voor hun rol in de moord op journalist Peter R de Vries, terwijl drie anderen niet schuldig werden bevonden wegens gebrek aan bewijs.

Schutter Delano G en chauffeur Kamil E kregen allebei 28 jaar cel, terwijl Krystian M, die de moord organiseerde, 26 jaar gevangenisstraf kreeg, bovenop een eerdere straf van vier.

Een vierde man, Konrad W, die de wapens leverde, werd veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf en Erickson O en Gerower M werden beiden schuldig bevonden aan het hebben van een “aanzienlijke rol” bij de moord en kregen 10 jaar gevangenisstraf. Ze filmden de nasleep van de schietpartij en plaatsten deze online.

Drie anderen, Ludgardo S, Divainy K en Christopher W, werden niet schuldig bevonden door de rechters van de streng beveiligde rechtbank in Osdorp, die vol zat met pers en leden van het publiek.

Het Openbaar Ministerie had tegen de drie hoofdverdachten levenslange gevangenisstraffen geëist, maar de rechtbank achtte dit niet opportuun omdat zij niet eerder waren veroordeeld voor doodslag of moord.

De rechtbank oordeelde dat het nog steeds onduidelijk is of De Vries is vermoord vanwege zijn rol als vertrouweling van de kroongetuige in het ganglandproces van Marengo, maar de moord was goed voorbereid. De locatie waar De Vries werd doodgeschoten was uitgecheckt en de presentator werd gevolgd in een auto voorzien van valse kentekenplaten.

De Vries werd in juli 2021 neergeschoten nadat hij een televisiestudio in het centrum van de Nederlandse hoofdstad verliet. Hij stierf negen dagen later in het ziekenhuis.

Het Openbaar Ministerie had vijf verdachten ten laste gelegd van moord met terroristisch oogmerk, maar bewezen was dit niet, aldus de rechtbank. “De Nederlandse samenleving is ernstig geschokt door de moord. Maar dat betekent niet dat er sprake is van terroristische bedoelingen”, aldus de rechtbank.

Dit kwam omdat de rechtbank, aldus de uitspraak, niet in staat was vast te stellen of de moord “ernstige angst onder de bredere bevolking” had gewekt dat iemand het volgende slachtoffer zou kunnen zijn.

Niettemin is De Vries’ zoon Royce, dochter Kelly en ex-vrouw Jacqueline, die ook bij de uitspraak aanwezig waren, ‘onherstelbaar en onbeschrijfelijk lijden’ aangedaan, aldus de rechter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *