Press ESC to close

Zware regenval in Duitsland zorgt deze week voor overstromingen in Nederland

Het waterpeil in Nederland zal deze week stijgen als gevolg van de zware regenval en overstromingen in Zuid-Duitsland, ondergelopen velden en campings aan de rivier.

Rijkswaterstaat verwacht dat de rivierstanden vrijdag hun hoogtepunt bereiken op 13,3 meter boven het Amsterdams Datum (NAP), de maatstaf voor de waterstanden in Nederland.

Vanaf maandag stroomt er tot 5.900 kubieke meter per seconde de Rijndelta in, waardoor het water stijgt naar niveaus die in juni zelden voorkomen. De verwachting is dat de waterstanden het hele weekend boven het kritieke niveau van 12 meter zullen staan.

Rijkswaterstaatwoordvoerder Firdevs Akkaya zei dat het onvermijdelijk was dat het water over zou stromen naar uiterwaarden, wat problemen zou veroorzaken voor boeren en vakantiegangers.

“Vanaf een niveau van twaalf meter begint het water de uiterwaarden in te stromen”, zegt Akkaya tegen de NOS. “In die gebieden zijn campings, boeren proberen op gang te komen en wandelaars zullen moeten opletten.”

In delen van Zuid-Duitsland is de afgelopen dagen tot 300 mm regen gevallen, waardoor dammen barsten en dorpen werden geëvacueerd. De zwaarst getroffen gebieden liggen rond de Donau in Beieren, maar er gelden waarschuwingen voor overstromingen langs de rivieren Main, Neckar en Rijn, die richting Nederland stromen.

Maandagmiddag meldde de NOS dat enkele campings langs de Waal later in de week zullen worden geëvacueerd, omdat het rivierpeil stijgt. Boeren zullen ook worden gewaarschuwd om hun vee naar hoger gelegen gebieden te verplaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *