Press ESC to close

600 gezinnen krijgen €150 extra geld in experiment tegen armoede


Een nieuw experiment om arme gezinnen met extra geld te helpen is in Zaanstad van start gegaan en zal later dit jaar in Amsterdam en Tilburg van start gaan.

In totaal krijgen 600 gezinnen met een minimuminkomen twee jaar lang vrijblijvend €150 per maand extra, zodat onderzoekers kunnen inschatten welke impact het op hun leven heeft. Het project, indirect gefinancierd door de Postcodeloterij, is gebaseerd op soortgelijke experimenten in de VS en Canada En Scandinavische landen.

€ 150 is het maximum dat gezinnen die van een bijstandsuitkering leven kunnen aanvaarden zonder dat er op hun uitkeringen wordt gekort.

Volgens de sociaal-culturele denktank SCP van het kabinet leven zo’n 800.000 mensen in Nederland in armoede, waaronder zo’n 200.000 kinderen.

“Mensen die in armoede leven, weten het beste waar ze het geld aan moeten uitgeven”, zegt Bas Pieck van het Kansfonds, dat het project beheert. “Als je elke maand geld tekort komt, moet je dat eerst aanpakken. Het heeft dus geen zin om te proberen die van mensen te veranderen gedrag met coaches en sollicitatietips.”

Mirre Stallen, uit Amsterdam hbo hogeschool, leidt het project aan de onderzoekskant. Ze vertelde de NOS cGemeenteambtenaren en hulporganisaties gaan er nu al van uit dat er allerlei positieve effecten zullen zijn, “zoals we hebben gezien in een deel van het buitenlandse onderzoek”.

“Maar de Nederlandse situatie, met zijn genereuze socialezekerheidsstelsel, is uniek”, zei ze. “We zullen moeten afwachten wat het extra geld op de lange termijn betekent.”

In Nederland lopen ook twee andere projecten gericht op het helpen van arme gezinnen met schulden.

De gemeente Arnhem gaat de schulden van sommigen vereffenen 40 tot 60 gezinnen die in de armste van de stad wonen buurt in een twee jaar durende proef om “de giftige armoedespiraal te doorbreken”. En in Rotterdam moet een van de rijkste families van Nederland de schulden van duizend gezinnen per jaar afbetalen, via zijn netwerk van goede doelen, “mensen helpen hun leven weer op de rails te krijgen”.

Basiszorg in Nederland, exclusief huisvesting, zorg En De kinderopvangtoeslag bedroeg vorig jaar € 1.283 voor een alleenstaande en € 1.934 voor een echtpaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *