Press ESC to close

Aantal overnachtingstoeristen in Amsterdam bereikt een nieuw record


Het aantal toeristen dat Amsterdam bezocht, bereikte vorig jaar nieuwe records, ondanks pogingen om overtoerisme te ontmoedigen, en ze brachten meer nachten door in de hotels en vakantieverblijven van de stad, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de gemeente.

Ongeveer 9,4 miljoen toeristen brachten minstens één nacht door in de stad, waarbij het aantal overnachtingen opliep tot 22,1 miljoen – in lijn met eerdere prognoses – en stadsbestuurders verwachten dit jaar een verdere stijging.

In 2021 kwamen stadsfunctionarissen overeen om het aantal overnachtingen te beperken tot 20 miljoen en dat betekent dat er meer maatregelen nodig zijn om de toeristenaantallen te beperken, zegt hoofd van het stadstoerisme Sofyan Mbarki tegen het Parool.

De stijging, zei hij, maakt deel uit van een mondiale ontwikkeling “die we niet kunnen stoppen”, zei hij. “Daarom zijn maatregelen tegen overtoerisme en het aantal verblijven noodzakelijk.”

De stad heeft dat al gedaan verhoogde toeristenbelastingen tot de hoogste ter wereld, plannen om te snijden verkeer op de riviercruisesen heeft een stop op nieuwe hotels ingevoerd, hoewel duizenden bedden zich nog in de planningsfase bevinden.

Er zijn ook maatregelen genomen om het aantal vakantieverhuur en bed & breakfasts in de stad terug te dringen, waarbij de lokale bevolking die hun huis wil verhuren beperkt is tot 30 dagen per jaar. Ze moeten ook een gemeenteraad hebben licentie.

Op 1 januari telde Amsterdam 2.294 bed & breakfasts met een vergunning gelicentieerd voor vijf jaar. Vorig jaar verleenden ambtenaren 5.156 vergunningen aan mensen die hun woning wilden verhuren thuis via websites als Airbnb. Die licenties duren een jaar.

De stad heeft ook moeite met het overlasttoerisme, vooral in het stadscentrum, en richt zich vooral op budgetbezoekers.

Naast de ‘Blijf weg’-campagne heeft de stad onder meer eerdere sluitingstijden voor bordelen en bars geïntroduceerd hardhandig optreden over de verkoop van alcohol op de rosse buurt, en een verbod op het roken van cannabis in het openbaar.

Naast overnachtingen gingen zo’n 15,1 miljoen mensen minimaal één dagje uit in de Nederlandse hoofdstad, van wie zo’n 60% afkomstig was uit elders in Nederland, vergeleken met 12,6 miljoen in het laatste pre-coronavirusjaar 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *