Press ESC to close

Amsterdam, Eindhoven: de enige plekken waar de productiviteit omhoog gaat


Groot-Amsterdam en Eindhoven zijn de enige twee regio’s in het land waar de productiviteit groeit als gevolg van de verschuiving naar economisch productievere sectoren. Economen van de Rabobank zeggen in een nieuw rapport.

De twee regio’s zijn goed voor een vijfde van de economische productie van het land, zeggen de economen.

In alle andere regio’s staat de productiviteitsgroei onder druk vanwege een verschuiving naar banen die geen significant economisch rendement opleveren, zoals bedrijfsondersteunende diensten zoals de schoonmaak of de horeca.

In Nederland als geheel heeft de dominantie van laagproductieve sectoren de nationale productiviteitsgroei teruggebracht van 1,5% in de jaren negentig naar 0,5% in de afgelopen tien jaar, zeggen de onderzoekers.

In Eindhoven is het aantal banen in de industrie en de specialistische zakelijke dienstverlening flink gegroeid, terwijl in Amsterdam de specialistische zakelijke dienstverlening en ICT flink zijn gegroeid. Dit zijn allemaal sectoren met een hoge toegevoegde waarde per uur.

“Als we het verdienvermogen van Nederland willen versterken, kunnen we deze groeiregio’s niet negeren”, aldus econoom Otto Raspe. “Als alle regio’s die onder het nationale gemiddelde presteren, deze kloof met de helft zouden kunnen verkleinen, zou de economie met 6% groeien.”

Dit toont het belang aan van investeren in regionale economische strategieën, aldus de economen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *