Press ESC to close

Amsterdam gaat riviercruiseverblijven schrappen vanwege overtoerisme


Amsterdam is van plan het aantal rivierbootcruises dat naar de stad komt te verminderen als een van de “honderd” maatregelen die de stad neemt om het overtoerisme terug te dringen.

Vorig jaar meerden zo’n 2.300 cruiseschepen af ​​aan de waterkant van de stad, maar tegen 2028 wil de stad dat aantal terugbrengen tot 1150, een maatregel die het aantal toeristen met 271.000 zou doen dalen en de economie van de regio een impact zou hebben van €73,5 miljoen per jaar.

De problemen veroorzaakt door de cruises zijn vooral acuut tijdens het voorjaarsbollenseizoen, wanneer duizend rivierboten voor anker gaan in de hoofdstad, zegt stadsfinanciënchef Hester van Buren. “We hebben ons ertoe verbonden het aantal toeristen onder de 20 miljoen per jaar te houden.”

“Ik zeg niet dat dit het probleem van te veel toeristen gaat oplossen”, zei Van Buren woensdag bij de presentatie van de plannen, toen hem werd gevraagd of het plan oneerlijke gevolgen zou hebben voor oudere toeristen die geen problemen veroorzaken.

“Maar we gaan toeristen niet in goed en slecht verdelen. Dit is één van een reeks maatregelen om het totale aantal toeristen terug te dringen. Het gaat over de overbevolking en de touringcars die overal op de trottoirs geparkeerd staan.”

Uit onderzoek in opdracht van de stad blijkt bovendien dat de maatregel zal leiden tot bijna 200.000 minder overnachtingen in de stadshotels en een reductie van het aantal busreizen met 64.400 kilometer.

Hoteleigenaren wijzen er echter op dat zij genoodzaakt zullen zijn op zoek te gaan naar alternatieve vakantiegangers om hun vacatures in te vullen.

“We maken over het algemeen geen bustochten, maar wel veel met riviercruises”, zegt Remco Groenhuijzen, algemeen directeur van het Movenpick hotel in het stadscentrum. “Maar we zullen de lege kamers moeten vullen. Dit beleid heeft slechts een symbolische waarde. Het lost niets op.”

De stad heeft onlangs de tweede fase van haar ‘blijf weg’-campagne gelanceerd in een poging het aantal budgettoeristen dat naar de stad komt om wiet te roken en zich te vermaken te verminderen.

Het heeft de toeristenbelastingen verhoogd naar enkele van de hoogste niveaus ter wereld en onderzoek naar de impact van zeecruises zal ook vóór de zomer worden gepubliceerd met de bedoeling ook daar te bezuinigen.

“Overtoerisme is een wereldwijd probleem, en toeristen houden er ook niet van als de plaatsen zo vol zijn”, zegt Van Buren. “Maar we kunnen niet zomaar een hek om Amsterdam zetten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *