Press ESC to close

Amsterdam roept op tot 20% korting op Schipholvluchten, nachtsluitingen


De gemeente Amsterdam ligt op ramkoers met de nieuwe regering over haar eis om het aantal vliegbewegingen op de luchthaven Schiphol met 20% terug te dringen, meldt het Parool woensdag.

Stadsbestuurders willen dat de luchthaven het aantal starts en landingen terugbrengt tot 400.000, de luchthaven ’s nachts sluit en een van de start- en landingsbanen met een landingsroute direct boven de stad afsluit, in een poging zowel het lawaai als de vervuiling terug te dringen.

Het vertrekkende kabinet verhoogde het aantal vliegbewegingen tot 470.000 onder druk vanuit Brussel, maar ook uit de VS, Canada en India.

“De luchthavenstrategie heeft op verschillende manieren directe impact op onze stad, haar inwoners en buitengebieden”, zegt stadsluchtvaartchef Hester van Buren. “Dit rechtvaardigt een aandeel in de besluitvorming.” Amsterdam bezit 20% van de aandelen van de luchthaven.

De twee nieuwe ministers op het ministerie van Infrastructuur, beiden van de extreemrechtse PVV, zijn beiden pro-luchtvaart.

Aanstaande minister Barry Madlener zei afgelopen vrijdag bij ondervraging door Kamerleden dat een kleiner Schiphol niet tot de doelstellingen van het nieuwe kabinet behoort.

“We moeten voorzichtig zijn met Schiphol, waar veel mensen werken, en met de gezondheid van de lokale bevolking”, zei hij. “Ik heb er vertrouwen in dat nieuwe vliegtuigen tot minder uitstoot zullen leiden, in combinatie met maatregelen als nieuwe start- en landingsroutes.”

Van Buren zei dat ze de zorgen van de nieuwe minister over de situatie van de stadsbewoners verwelkomde. “Dat betekent minder vliegtuigen”, zei ze. “Ik kijk er naar uit om erover te praten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *