Press ESC to close

Amsterdam treedt streng op tegen enkel glas in huurwoningen


Enkel glas moet volgens de gemeente Amsterdam worden gezien als een officieel gebrek bij huurwoningen – ongeacht hun monumentenstatus.

De gemeente zegt samen met Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen bij de rijksoverheid te hebben gelobbyd om van enkel glas een juridisch gebrek te maken “omdat het totaal verouderd is”, en dat betekent dat huurders met lagere huurprijzen te maken kunnen krijgen.

Een lagere rechtbank oordeelde eerder dit jaar dat een Amsterdamse verhuurder verplicht was dubbele beglazing in een woning te plaatsen zonder de huur te verhogen, omdat het nodig was een gebouw uit 1665 te moderniseren – en hij daarvoor een bouwvergunning had.

In een reeks ambtelijke vragen suggereerden VVD-raadsleden Myron von Gerhardt en Stijn Nissen echter dat eigenaren van monumentale panden nog steeds moeite hebben met bureaucratie als ze dubbel glas willen plaatsen. Een in 2022 door de gemeenteraad aangenomen motie om het plaatsen van speciaal ‘monumentaal’ glas zonder bouwvergunning mogelijk te maken, is nog steeds niet van kracht, zeggen ze.

Er wordt aangenomen dat zo’n 100.000 Amsterdamse woningen enkel glas hebben. Nadat de 22-jarige Seb Waterreus in 2021 door een oude, enkele ruit viel en overleed, hebben veel Amsterdammers campagne gevoerd voor verbeteringen en beweerden dat de situatie onveilig is.

Rijksmonumentenhoofd Alexander Scholtes erkende dinsdag dat er ruimte voor verbetering is. “Het proces voor de bouwvergunning kan efficiënter”, schreef hij in antwoord op de vragen van de raadsleden.

“In lijn met het landelijke afwegingskader voor de verduurzaming van monumentenpanden gaan we raamisolatie vergunningsvrij maken, in combinatie met een set aan benodigde normen. En daar waar vergunningen van toepassing zijn, optimaliseren we het proces om bulkinzendingen mogelijk te maken.”

Het Nieuwsblad kent echter voorbeelden waarbij ambtenaren een bouwvergunning voor dubbele beglazing weigerden vanwege maatverschillen van millimeters. Uit een Dutch News-analyse van informatie uit een verzoek om vrijheid van informatie in 2021 bleek dat één op de acht verzoeken om dubbele beglazing dat jaar werd afgewezen of afgewezen.

Een woordvoerder van het ministerie van Volkshuisvesting vertelde aan Dutch News dat vanaf 1 januari 2029 alle huurwoningen met een laag energielabel (E, F en G) moeten upgraden naar label D. “Dit geldt voor alle huurwoningen”, hij zei.

Nieuwe overheidswetgeving zal rekening houden met energie-efficiëntie bij het bepalen van de maximale huurprijzen voor sommige eigendommen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *