Press ESC to close

ASML en Eindhoven tekenen ontwikkelingsovereenkomst die 200.000 banen oplevert


Chipmachinefabrikant ASML plant een grote uitbreiding in de regio Eindhoven, waardoor geruchten de ronde doen dat het bedrijf Nederland naar bed zal laten gaan en tot 20.000 werknemers aan het lokale personeelsbestand zal toevoegen.

Het bedrijf en de gemeenteraad van Eindhoven hebben maandag een niet-bindende intentieverklaring ondertekend, inclusief een toezegging om het noordelijke deel van het industriegebied “Brainport” te ontwikkelen, waar een groot deel van de hightechindustrie van de stad geconcentreerd is.

Vorige maand kondigde de regering een pakket aan maatregelen van € 2,5 miljard aan voor de regio, nadat ASML-topman Peter Wennink kritiek had geuit op het investeringsklimaat en het gebrek aan politieke stabiliteit in Nederland.

Een definitieve beslissing over het project zal op 11 juni door stadsambtenaren worden genomen en de werkzaamheden aan de ontwikkeling zullen naar verwachting in 2027 beginnen.

“We hebben er nu vertrouwen in dat we welkom zijn in Nederland”, zegt een woordvoerder van ASML tegen het Financieele Dagblad.

“Maar er moeten nog een paar cruciale zaken opgelost worden voordat we definitief besluiten om ons in Eindhoven te vestigen. Denk hierbij aan de beschikbaarheid van energie, woningen, transportverbindingen en de stikstofproblematiek.”

Dat heeft minister van Economische Zaken Micky Adriaansens gezegd Akkoord is “goed nieuws” waaruit “vertrouwen blijkt in ons ondernemersklimaat en de steun die de overheid aan de chipsector geeft.”

ASML heeft momenteel zo’n 20.000 mensen in dienst in Nederland en nog eens 23.000 elders.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *