Press ESC to close

ASML verwelkomt Eindhovense investeringen, nog geen beslissing over uitbreiding


Het besluit van het kabinet om 2,5 miljard euro te investeren in de regio Eindhoven, mede om de infrastructuur en het onderwijs te verbeteren, wordt positief onthaald door bedrijven in de regio.

De investering volgt op een sterke bedrijfslobby, geleid door chipmachinefabrikant ASML, die had laten doorschemeren dat het bedrijf overweegt om naar het buitenland uit te breiden vanwege het verslechterende lokale ondernemersklimaat.

Het grootste deel van het geld – 1,7 miljard euro – komt van de nationale overheid, terwijl de rest lokaal wordt opgehaald.

ASML heeft herhaaldelijk gezegd dat het wil uitbreiden in Nederland, maar alleen als de omstandigheden goed zijn – zoals de beschikbaarheid van geschoold personeel.

“Wij zijn van mening dat de vandaag gepresenteerde plannen, als ze door het parlement worden gesteund, deze voorwaarden krachtig zullen ondersteunen”, aldus het bedrijf in een verklaring. Het bedrijf legt momenteel de laatste hand aan zijn uitbreidingsprogramma.

De ministers zullen binnenkort ook nieuwe belastingplannen publiceren waarvan ze ook hopen dat ze door het parlement zullen worden aangenomen en waarmee andere bezwaren van het bedrijfsleven kunnen worden vermeden.

Vlak voor de verkiezingen in november stemden parlementsleden bijvoorbeeld voor de invoering van een belasting op de terugkoop van eigen aandelen, voor het verkleinen van de reikwijdte van het belastingvoordeel van 30% voor sommige buitenlandse werknemers, en voor het verhogen van de banken- en vermogensbelasting.

Minister van Belastingen Marnix van Rij heeft toegezegd later dit voorjaar met een alternatief plan te komen voor al deze hogere belastingen.

“Dit is een nieuw hoofdstuk”, zei minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. “Het is voor bedrijven heel gemakkelijk om te zeggen dat ze geen belasting hoeven te betalen over de inkoop van eigen aandelen in Duitsland, en dus zullen ze daarheen verhuizen. Dus ook dit hoort bij het investeringsklimaat.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *