Press ESC to close

BBB-senator stelde vragen over huurwetgeving voor huisvestingslobbygroep


Een senator van de boerenpartij BBB stelde namens een lobbygroep van verhuurders vragen in het parlement over een wetsvoorstel dat de huurinkomsten zou beperken.

Eric Kemperman gaf toe dat hij tientallen vragen had ingediend die waren opgesteld door Vastgoed Belang, een organisatie voor particuliere verhuurders, maar ontkende dat hij door de groep was betaald.

“Ik heb veel steun gehad van de advocaten van Vastgoed Belang”, zegt Kemperman tegen NRC.

Hij voegde eraan toe dat hij de vragen aan het ministerie had doorgegeven zonder opmerkingen toe te voegen of wijzigingen aan te brengen. “Ik lees ze en denk: mijn hemel, dat is een goede, dat is slim. Ik had er zelf nooit aan gedacht, maar het is waar”, zei hij.

De nauwe banden tussen Kemperman en Vastgoed Belang kwamen aan het licht een dag voordat senatoren zouden debatteren over een wet die is voorgesteld door minister van Huisvesting Hugo de Jonge om de huurprijzen betaalbaarder te maken.

De wet zou het ‘puntensysteem’, dat maximale huurniveaus vaststelt op basis van het type en de kwaliteit van de faciliteiten in goedkope woningen, uitbreiden naar de middenhuursector. Als het door de senaat wordt aangenomen, wordt het bekrachtigd door de minister van Binnenlandse Zaken in de nieuwe regering, die naar verwachting Kempermans partijgenoot Mona Keijzer zal zijn.

Persoonlijke portefeuille

Kemperman, die een kleine vastgoedportefeuille heeft in het Gelderse Ede, zei dat hij een persoonlijk belang had als belegger. “Dat is niet verboden, zolang je er transparant over bent, en dat ben ik,” zei hij. “Maar het betekent dat ik in het vlees ervaar wat deze verschillende wetten doen.”

Maar De Jonge zei dat de nauwe relatie tussen Kemperman en de lobbygroep mogelijk in strijd is met de taak van de senator om namens de kiezers vragen te stellen.

“Het stellen van Kamervragen is een belangrijk instrument dat is voorbehouden aan de Eerste en Tweede Kamer”, zei hij. “Er moet zorgvuldig mee worden omgegaan. Het gebruiken ervan om de belangen van een lobbyclub voor vastgoedbeoefenaars te dienen is duidelijk ongepast.”

Artikel 50 van de Nederlandse grondwet bepaalt dat parlementsleden en senatoren wetten moeten maken en controleren namens “alle inwoners van Nederland”.

Een woordvoerder van het ministerie van Volkshuisvesting vertelde NRC dat Kemperman was gevraagd om zijn relatie met de lobbygroep toe te lichten nadat hij de vragen had doorgegeven.

“Het ministerie liet de heer Kemperman na ontvangst van de eerste set vragen weten dat uit details in de documenten bleek dat de vragen waren opgesteld door Vastgoed Belang”, aldus de woordvoerder. “Uit de tweede set vragen bleek dat deze ook door Vastgoed Belang waren aangedragen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *