Press ESC to close

Boeren claimden 21 miljoen euro aan EU-subsidies voor land van andere eigenaren: FTM


Nederlandse boeren ontvingen vorig jaar € 21,2 miljoen aan Europese subsidies waar ze geen recht op hadden, door grond van andere eigenaren te claimen.

Onderzoekswebsite Follow the Money zei dat de claims een gebied van minstens 45.000 hectare besloegen, waarvan een deel toebehoorde aan overheidsorganisaties zoals de Staatsbosbeheer.

EU-regelgeving staat boeren toe om aanspraak te maken op land dat zij namens anderen huren of beheren, maar zij moeten schriftelijke toestemming van de eigenaar hebben om hun aanvraag te valideren.

De rekenkamer van de regering zei dat in 2023 minstens 21,2 miljoen euro werd geclaimd door boeren die geen bewijs hadden bijgevoegd dat ze op het land mochten werken, zo blijkt uit het jaarverslag van het ministerie van Landbouw.

De EU vordert subsidies uit ongeldige aanvragen terug van de lidstaten, die het geld vervolgens moeten terugvorderen van de boeren. Maar in de praktijk wordt de rekening meestal betaald door de belastingbetaler.

Boeren hebben recht op subsidies tussen € 213 en € 468, afhankelijk van het type land en de milieuregels. Follow the Money zegt dat de boeren de uitspraak ook hebben gebruikt om de hoeveelheid mest die ze op hun land mogen verspreiden te vergroten.

Ongeveer 76 landeigenaren meldden de afgelopen zes jaar dat ze “vermoedden dat hun land zonder hun toestemming was opgeëist”, meldde FTM afgelopen augustus.

Eddy van Hijum, Kamerlid voor Nieuw Sociaal Contract, zei dat hij de kwestie woensdag aan de orde zal stellen tijdens de parlementaire behandeling van het jaarverslag.

“Nederland neemt graag andere landen ter verantwoording als het gaat om de verdeling van EU-geld”, zei hij. “Maar deze fouten in de Europese uitgaven gebeuren jaar na jaar en ik zie geen plannen om ze te verbeteren. Het geeft een verkeerd signaal af.”

Het ministerie zei dat het vorig jaar betere controles en handhavingsmethoden had ingevoerd, zoals het verplichten van boeren om schriftelijk bewijs te tonen dat ze toestemming hadden om op land te werken.

“Ook hebben we meer controles toegevoegd en een betere samenwerking met organisaties die grond beheren, zoals gemeenten en de Staatsbosbeheer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *