Press ESC to close

Branddeskundigen waarschuwen voor het risico van verouderde bouwvoorschriften


Nieuwe, snelle bouwmethoden om het tekort aan woningen te compenseren, en energie-efficiëntiemaatregelen zoals gevelbekleding vereisen een heroverweging van de bouwvoorschriften, zeggen het openbare veiligheidsinstituut NIPV en de brandweer maandag.

Als de risico’s dat niet zijn op de juiste manier geanalyseerd, terwijl er zoveel is klaar zijn En zo snel is er een reëel risico dat mensen overlijden, aldus de NIPV in een nieuw rapport. “Vooral kwetsbare mensen lopen risico’s in dit soort woningen”, zegt branddeskundige Lieuwe de Witte tegen het AD. “En met meer brandweermannen gaan we dit niet oplossen”.

Prefabwoningen, gezien als een manier om het tekort aan woningen op te vangen huizen kan voldoen aan de bestaande regelgeving Maar de regels zijn niet meer geschikt voor hun doel, zegt de NIPV.

“We hebben te maken met verschillende soorten brand”, zegt brandweercommandant Hans Zuiddijk. ‘Vroeger was er brand grotendeels beperkt blijven naar huis waarin het begon, maar we zien nu branden die meer woningen treffen.”

Energiezuinige maatregelen, zoals gevelbekleding en beter geïsoleerd ramen verhoogt de druk tijdens een brand, waardoor de kans groter wordt dat deze zich verspreidt. Ook warmtepompen en zonnepanelen brengen risico’s met zich mee die nodig zijn beoordeeld worden de zegt NIPV.

Het analyseerde drie grote branden die vorig jaar plaatsvonden. In Amsterdam, een brand in een verbouwd kantorencomplex, dat kreeg drie nieuwe verdiepingenliep van de zevende verdieping naar het dak en vervolgens naar andere appartementen in het complex En 150 mensen verloren hun huis.

Een andere Amsterdamse brand, in een ‘containergebouw’ bijeengehouden in een houten constructie, leidde tot het hele complex wezen gesloopt terwijl in Arnhem de brand in een energieneutraal appartementsgebouw met zonnepanelen zich kon verspreiden gemakkelijk.

“De regelgeving zijn gebasseerd op traditie En dat is een traditie die voortkomt uit een andere manier van bouwen”, aldus De Witte. ‘De bouwregelgeving is inmiddels in veel opzichten achterhaald.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *