Press ESC to close

CBS herziet economische groeicijfers, krimp in eerste kwartaal was 0,5%


De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5% gekrompen, vergeleken met het kwartaal ervoor, zo meldt CBS maandag in een herziening van eerdere cijfers.

In mei zei het CBS dat de economie in de eerste drie maanden van het jaar met 0,1% was gekrompen, vergeleken met het laatste kwartaal van 2023. Jaar op jaar kromp de economie met 0,6%, één procentpunt minder dan het CBS vorig jaar zei. maand.

De veranderingen zijn deels het gevolg van herziene exportcijfers naarmate er meer informatie beschikbaar komt, aldus het CBS. De nieuwe cijfers omvatten ook herzieningen in de manier waarop de nationale rekeningen worden berekend.

De Europese Commissie raadt lidstaten aan om elke vijf jaar hun berekeningsmethoden te herzien en deze herziening is daar een onderdeel van, aldus het CBS.

Het CBS zei maandag ook dat Nederlandse huishoudens in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 2% meer te besteden hadden, vergeleken met 2023. De stijging is vooral te danken aan loonsverhogingen, die jaar-op-jaar met 7,4% stegen.

Ook Nederlandse huishoudens hebben een extra hypotheekschuld van € 7,1 miljard, vergeleken met het voorgaande kwartaal, aldus het CBS. Het totaal uitstaande bedrag bedraagt ​​nu € 861,6 miljard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *