Press ESC to close

Coalitieplannen zijn rampzalig en wensdenken, zegt Labour-chef


Het coalitieakkoord van vier rechtse en extreemrechtse partijen is desastreus voor Nederland, zei de leider van de grootste oppositiepartij na de publicatie van de plannen.

Frans Timmermans, voormalig EU-commissaris en leider van de alliantie GroenLinks-PvdA, zei dat de plannen zullen worden betaald door bezuinigingen op de gezondheidszorg en het onderwijs, en dat het besluit om het minimumloon niet te verhogen ‘zeer slecht nieuws is voor de werkende mensen. ”.

“Mensen werd beloofd dat de zaken beter zouden worden en dat het minimumloon omhoog zou gaan, maar dat gebeurt niet”, zei hij. “De werkloosheidsuitkering (WW) gaat omlaag en dat betekent dat de financiële zekerheid van mensen afneemt als ze hun baan verliezen.

“De lonen van ambtenaren worden bevroren als er genoeg geld is om hun salarissen mee te laten stijgen met de economie. Als jouw benadering van financiële zekerheid alleen maar draait om de portemonnee van aandeelhouders en bestuurders, dan ondermijn je de solidariteit met de zwaksten van Nederland.”

Bovendien is de aanpak van de coalitie op het gebied van asiel en migratie, zei hij, gebaseerd op “veel wensdenken”.

“Ze zeggen: ‘we gaan naar Brussel omdat we minder willen uitgeven en we gaan naar Brussel omdat we ons niet aan de regels over stikstof willen houden en we gaan naar Brussel en dat willen we niet’ houd je aan de regels voor asiel en migratie’.

“Brussel zal je zien aankomen. Jij hebt meegeholpen aan het maken van die regels. Je vraagt ​​andere lidstaten altijd om zich aan de regels te houden, maar dat wil je zelf niet doen. Eerlijk gezegd gaat dat niet gebeuren.”

Als de partijen hoe dan ook doorgaan, zullen ze te maken krijgen met de juridische implicaties, zei hij. “Ik vraag me af wat het betekent als je doelbewust de letter van de wet zo ver mogelijk oprekt en doelbewust de grens overschrijdt in de hoop dat je ermee wegkomt.”

Timmermans weigerde ook commentaar te geven op geruchten dat oud-PvdA-minister Ronald Plasterk getipt is om de rol van premier op zich te nemen. “Alle vier de partijen zwijgen erover en ik ga dit voorbeeld volgen en niets zeggen. Zodra er een premier is, hoor je mijn commentaar.”

Hete lucht

Rob Jetten, leider van de liberaal-democratische partij D66, omschreef de plannen als ‘gebakken lucht’ en ‘gebouwd op zand’. De financiële keuzes en hun waarschijnlijke gevolgen zijn ‘uiterst onduidelijk’, zei hij, en de berekeningen moeten goed worden beoordeeld om precies uit te vinden wat de impact op mensen zal zijn.

Economische experts hebben bijvoorbeeld al gezegd dat de zorgpremies zullen moeten stijgen om de korting op het eigen risico in 2027 te kunnen bekostigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *