Press ESC to close

De arbeidsongeschiktheidsdekking voor zelfstandigen kost maximaal € 195,- per maand


Zelfstandigen moeten tot 195 euro per maand betalen om het risico te dekken dat ze niet kunnen werken volgens de plannen die door de aftredende regering zijn onthuld.

Een verplichte verzekering voor freelancers is een van de hoekstenen van de langlopende pensioenhervormingen van de overheid, maar het idee is door veel ondernemers bekritiseerd als een dure en opdringerige last.

Het aantal mensen met een eigen bedrijf als belangrijkste bron van inkomsten is in tien jaar tijd met 85% gegroeid, maar slechts één op de vier is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Verzekerden betalen momenteel gemiddeld € 3.200,- per jaar.

Volgens het plan van minister van Sociale Zaken Karien van Gennip krijgen zzp’ers die langer dan een jaar het minimumloon niet kunnen verdienen, tot aan hun pensionering 70% van hun vroegere loon doorbetaald, tot aan het minimumloonniveau.

Degenen die voor een particuliere verzekering kiezen, moeten zich nog steeds registreren en ervoor zorgen dat hun dekking voldoet aan de normen van de overheid.

De plannen zijn dinsdag via de overheidswebsite Rijksoverheid.nl ter consultatie aangeboden. Via deze link kunt u de online consultatie raadplegen.

Van Gennip zei dat de stap gerechtvaardigd was omdat de kosten van onafhankelijke werknemers die van een uitkering moeten leven nadat ze arbeidsongeschikt zijn geworden, momenteel door de belastingbetaler worden betaald.

Vangnet

Werknemers en bedrijven moeten bijdragen aan de werkloosheidsverzekering van het UWV, dat ook claims van eigen verzekerde werknemers beoordeelt.

Volgens het CBS zijn er in Nederland ongeveer 1,2 miljoen mensen ZZP’ers (zelfstandige ondernemers zonder personeel), goed voor 13% van de totale beroepsbevolking.

“Door deze verzekeringsdekking kunnen zelfstandigen rekenen op een basis vangnet voor arbeidsongeschiktheid en komen mensen niet meer in de bijstand terecht, met alle controles en de uitholling van hun kapitaalreserves tot gevolg”, aldus de minister.

Maar Roos Wouters, voormalig voorzitter van de Werkvereniging, die campagne voerde voor betere regelgeving voor freelancers en zzp’ers, noemde de plannen onrealistisch en onwerkbaar.

“De organisatie die dit zou moeten exploiteren is nu al niet in staat om de arbeidsongeschiktheid van werknemers aan te pakken”, zegt Wouters, die de groep vorige maand uit frustratie over het uitblijven van hervormingen om de arbeidsomstandigheden te moderniseren, tegen BNR zei.

“De Belastingdienst weet niet wie zzp’er is en kan dat ook niet controleren. Verschillende commissies hebben gezegd dat dit te ingewikkeld is en te veel kost voor te weinig. Bovendien willen zzp’ers het niet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *