Press ESC to close

De avocado op je toast kan het product zijn van een misdaad


Criminele bendes infiltreren steeds vaker in legitieme bedrijfssectoren, zoals de handel, en importeren steeds meer illegale producten naar Nederland, waarschuwt politieonderzoeksbureau Politie & Wetenschap in haar laatste rapport.

De onderzoekers ontdekten dat de handel in avocado’s, plasticafval en hout bijzonder gevoelig is voor criminele infiltratie en dat bendes geld verdienen door lokale en internationale regels en voorschriften te omzeilen.

Zo’n 130.000 kubieke meter hout afkomstig van illegale houtkap door criminele bendes in het Amazoneregenwoud werd in 2021 naar de Verenigde Staten en Europa geëxporteerd, inclusief Nederland, ondanks het systeem van duurzaamheidslabels.

Ook delen van de avocadohandel in Mexico, Peru, Colombia en Chili worden overgenomen door bendes, aldus het rapport. Afpersing, diefstal van lokale avocadoboeren en illegale slash and burn-praktijken om meer land te verkrijgen voor de teelt van avocado’s zijn schering en inslag.

Nederland is na de Verenigde Staten de grootste importeur van avocado’s uit deze landen en importeerde in 2021 voor € 1,1 miljard aan avocado’s.

Markten met een groot volume en een goed imago zijn het meest kwetsbaar voor criminele infiltratie, aldus Politie & Wetenschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *