Press ESC to close

De bollenindustrie blijft groeien, tulpen domineren de productie


De hoeveelheid Nederlandse landbouwgrond die aan de bloembollensector wordt besteed, is de afgelopen tien jaar met 21% gegroeid en de sector beslaat nu 28.000 hectare.

Ongeveer 50% daarvan gaat naar tulpen. Lelies zijn goed voor 28%, gevolgd door narcissen En narcissen en hyacinten, meldt het nationale statistiekbureau CBS vrijdag.

Inmiddels zijn ruim 1.600 bedrijven actief in de bloembollensector, een stijging met ruim 100 op 10 jaar geleden, maar minder bedrijven concentreren zich puur op seizoensbollen.

Ook de export van bloembollen is de afgelopen vijf jaar met ruim 30% gestegen en in 2022 werden bijna zeven miljard bloembollen naar andere landen geëxporteerd, wat een omzet van ruim € 1 miljard genereerde.

De bollenvelden van Nederland worden ook een steeds populairdere toeristische trekpleister en trekken duizenden mensen aan georganiseerd rondleidingen.

Inburgeren bij Nederlands Nieuws: Belangrijke weetjes over tulpen

De industrie is echter niet zonder kritiek en de pesticiden die worden gebruikt om een ​​goede oogst te garanderen, doden niet alleen insecten, maar zouden ook een factor zijn die bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *