Press ESC to close

De gemiddelde huizenprijs voor NVM-makelaars steeg in een kwartaal met 7,2%


De gemiddelde huizenprijs is dit jaar in slechts drie maanden tijd met 7,2% gestegen, zo blijkt uit verkopen van makelaars in de NVM-vereniging.

In haar driemaandelijkse marktupdate die donderdag werd gepubliceerd, zei de vereniging dat dit soort stijgingen sinds 1995 slechts één keer hebben plaatsgevonden. Uit de cijfers – die niet alle verkopen vertegenwoordigen – blijkt dat de gemiddelde huizenverkoop van haar makelaars tussen april en juni € 468.000 bedroeg. , € 34.000 meer dan tussen januari en maart.

Volgens het CBS hebben de totale Nederlandse huizenprijzen, na een korte correctie in 2023, de hoogste gemiddelde prijs ooit bereikt, namelijk € 445.430, als de kwaliteit in aanmerking wordt genomen.

De NVM zei in haar rapport dat de Nederlandse huizenmarkt “in vlucht was”, gedreven door een schaarste aan aanbod en meer verkopen van dure woningen in dure gebieden.

Sommige makelaars denken dat de huizenverkopen de komende zomermaanden zullen instorten, zegt de NVM, maar “niemand verwacht een prijsdaling”. Het aantal verkopen is historisch gezien nog steeds laag.

Huurrecht betekent meer verkoopwoningen

Het rapport meldt echter dat er al meer huizen op de markt komen om het tekort aan te koop staande huizen terug te dringen, waarbij een nieuwe huurwet prijscontroles voor 300.000 extra appartementen met zich meebrengt.

Volgens onderzoek van NVM’s technische vleugel Brainbay zijn huizen die van de huurmarkt naar de koopmarkt zijn verhuisd doorgaans kleinere appartementen van 50 tot 80 vierkante meter, maar geen woningen van lagere kwaliteit.

Het schrijft een deel van de prijsstijging toe aan salarisverhogingen. In 2023 verhoogde voormalig minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge het bedrag dat mensen konden lenen, rekening houdend met het volledige salaris van beide partners. Nederlandse huishoudens kunnen 100% van de huizenprijs lenen en beschikken over een reeks belastingvoordelen om het eigenwoningbezit te bevorderen. Veel landen hebben deze maatregelen afgeschaft vanwege de angst voor “marktverstoring” en het opdrijven van de prijzen.

Nederland moet in 2030 bijna een miljoen woningen bouwen.

Financieel risico

In een beoordeling van de financiële stabiliteit in maart was de eerste aanbeveling van het IMF dat Nederland de hypotheekrenteaftrekbelasting geleidelijk moet afschaffen en het bedrag dat mensen kunnen lenen moet verlagen.

In juni zei de Nederlandse centrale bank DNB dat een prijscorrectie in onroerend goed en “overwaardering als gevolg van stijgende huizenprijzen” een van de grootste risico’s van het land voor de financiële stabiliteit was.

Huisvesting was een van de belangrijkste problemen die kiezers vóór de laatste verkiezingen meldden, en uit onderzoek blijkt dat jongeren niet in staat zijn een gezin te stichten in gebieden waar de huizenprijzen het hoogst zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *