Press ESC to close

De Haagse huisvestingschef roept op tot een rem op het aantal expats


De Haagse huisvestingschef roept op tot nieuwe regels die bedrijven verplichten om huisvesting te bieden aan hun internationale werknemers voordat ze naar de stad verhuizen, meldde de NRC deze week.

“Expats drijven de prijzen op en maken woningen onbetaalbaar”, zegt Martijn Balster, in navolging van soortgelijke gevoelens die in Amsterdam tot uiting kwamen.

Den Haag, aldus de krant, wil dat minder expats, internationale studenten en arbeidsmigranten naar Den Haag verhuizen. Bovendien moeten bedrijven worden verplicht om te garanderen dat er huisvesting is geregeld voor degenen die verhuizen, voordat ze arriveren.

De raad schat dat er 20.000 zogenaamde ‘expats’ en 50.000 ‘arbeidsmigranten’ in Den Haag wonen, hoewel er slechts 30.000 officieel geregistreerd zijn.

“Het mag niet zo zijn dat mensen die in de stad zijn opgegroeid nergens kunnen wonen, dankzij de onbeperkte stroom expats en arbeidsmigranten”, aldus Balster.

In afwachting van wetgeving die de huurcontroles zal uitbreiden om meer eigendommen te bestrijken, zullen 15.000 tot 25.000 woningen weer in de betaalbare huursector terechtkomen, zei hij, en de gemeente zal kunnen ingrijpen en boetes kunnen uitdelen als verhuurders de regels overtreden.

De huisvestingschef van de stad was eerder dit jaar ook co-auteur van een rapport voor het academisch instituut van de Labour-partij, waarin de nadruk werd gelegd op de impact van arbeidsmigratie op de huisvestingsvoorziening van de stad.

“Koopwoningen in dure buurten gaan steeds vaker naar kapitaalrijke expats of verhuurders die ze liever gemeubileerd verhuren aan internationale werknemers”, aldus het rapport. “In rijke delen van de stad wordt meer Engels en Frans gesproken dan Nederlands.”

Terwijl hooggekwalificeerde werknemers de economie versterken en passen bij het internationale profiel van Den Haag… “zet het grote percentage expats de sociale cohesie onder druk”.

Belastingregels

“Door de gunstige belastingregels betalen ze weinig belasting en door hun hoge mobiliteit nemen ze niet de moeite om de taal te leren. De gewone Haagse woningzoekende kan zich niet in de markt van tijdelijke, gemeubileerde woningen en kortverblijfvoorzieningen wurmen.”

Dutch News heeft Martijn Balster gevraagd of het officieel gemeentebeleid is om internationale werknemers en studenten te ontmoedigen om naar Den Haag te verhuizen, maar heeft nog geen antwoord ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *