Press ESC to close

De huizenprijzen zijn 9% gestegen ten opzichte van een jaar geleden, melden NVM-makelaars


De huizenprijzen zijn in de eerste drie maanden van dit jaar ruim 9% gestegen ten opzichte van een jaar geleden, meldt makelaarsorganisatie NVM donderdag. Tegelijkertijd blijft de aanbodzijde krimpen, aldus de NVM, die haar berekeningen baseert op ondertekende maar nog niet afgeronde deals van haar leden.

In totaal verkochten NVM-makelaars in de eerste drie maanden van dit jaar zo’n 29.500 woningen, 4% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar 18% minder dan in de periode oktober tot en met december.

Kwartaal op kwartaal bleven de prijzen vrijwel onveranderd: kopers betaalden gemiddeld € 432.000 voor een woning, hoewel ze in Amsterdam met bijna 2% en in Haarlem met 4,4% stegen.

“Het eerste kwartaal is traditioneel rustig, zowel qua omzet als rente”, zegt NVM-huisvester Lana Gerssen. “Onze leden merken dat er steeds meer mensen naar woningen op de markt komen kijken en ook het aantal aanbiedingen per woning stijgt.”

NVM-makelaars melden dat 55% van de woningen boven de vraagprijs wordt verkocht, waarbij kopers gemiddeld 1,8% meer betalen. “Als de rentetarieven en de toestand van de markt onveranderd blijven, verwachten we dat de gemiddelde betaalde prijs bijna € 450.000 zal bedragen en het record van 2022 in het komende kwartaal zal benaderen of zelfs breken”, aldus Gerssen.

Hogere lonen en een lichte daling van de rente helpen de prijzen op te drijven, zei ze.

Ook NVM-makelaars waren betrokken bij de verkoop van meer nieuwbouwwoningen. In totaal kwamen ze overeenkomsten overeen voor bijna 7.000 nieuwe woningen, een stijging van 16% ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar en een verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Nieuwe woningen kosten gemiddeld € 479.000.

Dat zei het nationale statistiekbureau CBS eerder deze week 16.600 nieuwbouwwoningen werden vorig jaar verkocht, het laagste totaal in vijf jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *