Press ESC to close

De inflatie steeg in juni naar 3,2%, het hoogste niveau sinds januari


De inflatie in Nederland is in juni gestegen naar 3,2%, vooral als gevolg van stijgende voedselprijzen, zo blijkt uit voorlopige cijfers van statistiekbureau CBS.

De opleving volgde op twee maanden waarin de inflatie 2,7% bedroeg. Ook de service- en energiekosten stegen, waarmee de stijgende lijn in mei werd voortgezet. De laatste keer dat deze op 3,2% stond, was in januari.

De kosten van industriële goederen exclusief brandstof daalden met 0,5%, minder dan de daling van 1,8% op jaarbasis die in de voorgaande maand werd opgetekend.

Later op dinsdag publiceert Eurostat de inflatiecijfers voor de eurozone over juni. De maatstaf voor de prijsstijgingen steeg in het jaar tot en met mei met 2,6%.

Voorspellers verwachten dat de inflatie marginaal zal krimpen tot 2,5%, maar de Europese Centrale Bank dekt haar weddenschappen over een eventuele renteverlaging met een kwart punt af tijdens de bijeenkomst in juli, na de eerste verlaging in bijna vijf jaar in juni. De basisrente bedraagt ​​momenteel 4,25%.

Het CBS publiceert op 9 juli de volledige cijfers, maar deze zullen naar verwachting niet significant afwijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *