Press ESC to close

De loonsverhogingen overtreffen de inflatie in het eerste kwartaal, terwijl de inhaalslag voortduurt


De loonsverhogingen die zijn overeengekomen in overeenkomsten tussen vakbonden en werkgevers bedroegen in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 6,8%, een fractie minder dan in het laatste kwartaal van 2023, aldus het nationale statistiekbureau CBS donderdag.

De grootste stijging – 12,4% – ging naar mensen die bij woningcorporaties werken en van wie de lonen vorig jaar slechts 2,5% stegen. Vakbonden in het onderwijs en de horeca onderhandelden ook over een verhoging van 10% voor hun leden. In de zorg stegen de lonen met ruim 7%.

Gecorrigeerd voor de toenmalige inflatie bedraagt ​​de stijging gemiddeld 4,3%.

De periode van het eerste kwartaal van 2024 is de tweede op rij waarin de stijging de inflatie overtreft sinds de enorme stijging van de energieprijzen in 2022, in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne.

Vorig jaar, toen de inflatie nog extreem hoog was, bedroeg de stijging gemiddeld 7,3%. De inflatie ligt momenteel rond de 3% en zal naar verwachting volgend jaar dalen naar 2%.

De loonkosten, het bedrag dat een loonsverhoging werkgevers kost, stegen met 6,9%, aldus het CBS. Dit komt door de stijging van de premies voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen die door werkgevers worden betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *