Press ESC to close

De Nederlandse economie kromp in het eerste kwartaal met 0,1% en bleef daarmee achter bij de EU en het VK


De Nederlandse economie kromp in het eerste kwartaal van 2024 met -0,1%, tegen de verwachtingen van economen in die op een lichte groei hadden gerekend.

Volgens het nationale statistiekbureau CBS waren de statische export van goederen en diensten en een zwakke industriële sector de belangrijkste redenen voor de daling, maar bleven de overheids- en consumentenbestedingen relatief sterk.

Nederland kwam eind 2023 uit de recessie met een groei van 0,3% in het laatste kwartaal, na negen maanden van negatieve cijfers.

Maar uit de laatste cijfers blijkt dat de Nederlandse economie achterblijft bij België, dat in het eerste kwartaal met 0,3% groeide, Frankrijk en Duitsland, die een groei van 0,2% noteerden, en Groot-Brittannië, dat een groei van 0,6% kende. De 27 EU-landen groeiden met 0,3%.

Op jaarbasis kromp de Nederlandse economie met 0,7%, vooral als gevolg van de recessie in de middelste twee kwartalen van 2023.

Pieter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, zei dat de industrie de slechtste periode van drie maanden in vijftien jaar heeft doorgemaakt, terwijl ook de bouwsector het jaar slecht is begonnen.

Meer investeringen

Maar hij zei dat er ook positieve signalen waren, zoals een stijging van de investeringen met 0,4%. “Het lijkt erop dat bedrijven nog steeds optimistisch genoeg zijn om weer machines en transportmiddelen te gaan bestellen”, zei hij.

De consumentenbestedingen stegen met 0,7%, terwijl de overheidsuitgaven in het eerste kwartaal van 2024 met 0,6% stegen.

Huishoudens gaven meer geld uit aan kleding, schoenen en vakantievluchten, maar relatief weinig aan energie en brandstof, deels als gevolg van het milde winterweer.

Volgens het CBS stegen de consumentenbestedingen in maart met 0,4% op jaarbasis, waarmee de stijgende trend die in oktober begon, werd voortgezet, en dat de omstandigheden voor april gunstiger waren.

De export neemt af

De uitvoer van goederen daalde echter met bijna 6% ten opzichte van het voorgaande jaar, de tiende maand op rij dat het cijfer negatief was. De grootste daling vond plaats in de export van voedsel, chemicaliën, elektronica en machines.

Goederen zijn goed voor ongeveer driekwart van alle Nederlandse export.

Van Mulligen zei dat de voorspelling van de Nederlandse nationale bank DNB van een groei van 0,3% voor het jaar nog steeds haalbaar is. “We zien dat consumenten de touwtjes in handen nemen en ook de arbeidsmarkt doet het goed”, zei hij. “In het eerste kwartaal hebben we iets meer dan 40.000 extra banen gecreëerd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *