Press ESC to close

De Nederlandse toprechter zegt dat de vermogensbelasting de werkelijkheid moet weerspiegelen


Beleggers hoeven alleen belasting te betalen over het daadwerkelijke rendement dat zij op hun beleggingen hebben geboekt, in plaats van een fictief percentage berekend door de Belastingdienst, de Nederlandse hoge Raad zei donderdag.

De langverwachte uitspraak betekent dat duizenden beleggers minder belasting gaan betalen dan verwacht over hun ‘Box 3-beleggingen’, wat de staatskas miljarden euro’s kost.

Minister van Belastingen Marnix van Rij zei eerder dat hij de kosten vooraf schatte op 4 miljard euro en nog eens miljarden euro’s per jaar totdat er een alternatief systeem voor het belasten van bezittingen was uitgewerkt.

De uitspraak is gebaseerd op vijf zaken waarin mensen het herziene systeem van de regering hadden aangevochten, in de nasleep van een uitspraak van het Hooggerechtshof uit 2021 waarin werd gesteld dat de fictieve vermogensbelasting in strijd was met het Europese recht.

Overheidsfunctionarissen hebben vervolgens een tijdelijk, lager belastingtarief uitgewerkt dat moet worden gebruikt tijdens de volgende periode helemaal er werd een nieuw systeem ontwikkeld. Maar dat heeft de Hoge Raad nu geoordeeld tijdelijk Het systeem is ook in strijd met de eigendomswet en discrimineert tussen succesvolle en minder succesvolle investeerders.

In 2022 daalde de Amsterdamse aandelenindex bijvoorbeeld met 13,65%, maar de Belastingdienst ging uit van een veronderstelde groei van 5,53% bij het berekenen van de belasting die investeerders moesten betalen.

In totaal betalen in Nederland twee miljoen mensen vermogensbelasting, maar 700.000 van hen hebben alleen spaargeld. De belasting levert de schatkist zo’n € 5 miljard per jaar op.

Van Rij werkt aan plannen om over te stappen op een op vermogenswinsten gebaseerd belastingstelsel ter vervanging van de Box 3 vermogensbelasting, maar dit zal pas in ieder geval in 2027 klaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *