Press ESC to close

De regels voor huis-aan-huisverkoop en telemarketing worden opnieuw aangescherpt


Er moeten strengere regels komen om huishoudens te beschermen tegen agressieve telemarketeers en huis-aan-huisverkopers, door hen meer rechten te geven om contracten ter plekke op te zeggen.

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken zei dat de regelgeving aangescherpt moet worden “omdat consumenten nog steeds onder druk staan ​​aan de deur of aan de telefoon om meteen een nieuw energiecontract te tekenen.”

Televerkoop zal beperkt blijven tot consumenten die hun uitdrukkelijke toestemming hebben gegeven, inclusief voormalige klanten die de afgelopen drie jaar een contract bij het bedrijf hadden.

De regels introduceren ook een bedenktijd van drie dagen voor huis-aan-huisverkoop, zodat klanten naar alternatieve aanbieders kunnen kijken. Zelfs als ze hun akkoord bevestigen, kunnen ze het contract binnen de eerste 14 dagen nog steeds kosteloos herroepen.

Afgelopen juni zijn de regels aangescherpt, zodat contracten die aan de deur worden getekend pas geldig zijn als ze schriftelijk zijn overeengekomen. Voor televerkoop waren dezelfde voorwaarden al van kracht.

Uit onderzoek van de consumentenwaakhond ACM uit 2022 bleek dat 63% van de mensen die diensten aan de deur kochten zich onder druk voelde om ermee in te stemmen, terwijl 45% van alle consumenten een negatieve ervaring had met verkopen aan de deur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *