Press ESC to close

De verwachting is dat de helft van de tankstations de komende tien jaar zal sluiten


Volgens ING Research zal de helft van de Nederlandse tankstations de komende vijf tot tien jaar sluiten omdat elektrische auto’s de markt beginnen over te nemen.

De economen van de bank zeggen dat er in de toekomst onvoldoende inkomsten zullen zijn, omdat er van de huidige 4.131 tankstations nog maar zo’n 2.000 over zijn.

“Het zijn vooral de kleine, onbemande tankstations die zullen verdwijnen”, zegt ING Research in De Telegraaf.

In 2022 werd een recordomzet van € 12,9 miljard behaald, mede dankzij de sterke stijging van de brandstofprijzen als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne en de energiecrisis.

Maar naarmate elektrische voertuigen benzine- en dieselauto’s vervangen, zullen kleine stations met onbemande pompen die afhankelijk zijn van de brandstofverkoop verdwijnen, vooral in de grensregio’s waar goedkopere opties in overvloed aanwezig zijn.

Daling op lange termijn

Eigenaren proberen de omzet op peil te houden door de verkoop van eten en drinken, onderhoudsdiensten en zelfs het wassen van auto’s te vergroten, zegt ING. Maar het langetermijnbedrijfsmodel van onafhankelijke stations zal moeilijk vol te houden zijn.

“Een snelle rekensom laat zien hoe lang tankstationeigenaren nog benzine kunnen verkopen”, zegt Dirk Mulder, sectorbankier Trade & Retail bij ING Research.

“Een nieuwe auto blijft gemiddeld 19 jaar in het Nederlandse wagenpark. De laatste benzine- en dieselauto’s komen in 2034 op de markt en zullen tot ongeveer 2053 op de weg blijven.

Geen investering

“Een tankstationeigenaar kan dus nog een tijdje fossiele brandstoffen verkopen, maar de omzet zal blijven dalen. Tot 2025 lijkt er niets te gebeuren, waarna de liters zullen afnemen.”

Cijfers voor 2023 zijn nog niet bekend, maar ING Research zegt dat grote merken als Shell, BP en TotalEnergies gespaard blijven van de bezuinigingen. Het zijn de kleinere, onafhankelijke benzinestations die de klap zullen opvangen, inclusief familiebedrijven.

“Ze zullen geen grote investeringen meer willen doen, zoals onderhoud of de bouw van nieuwe pompen”, aldus ING.

De bank verwacht een golf van overnames, vooral door middelgrote spelers die hun marktaandeel willen vergroten. Grotere bedrijven willen intussen hun markt uitbreiden en zwaarder investeren in bijvoorbeeld batterijsystemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *