Press ESC to close

Dit is wat er vanaf 1 juli in Nederland verandert


Op 1 juli worden een aantal wettelijke wijzigingen van kracht, waarvan sommige gevolgen hebben voor uw portemonnee, en waarvan sommige gewoon in de gaten moeten worden gehouden. Hier is een lijst.

Verhuur op korte termijn
Korte termijn huurcontracten behoren vanaf juli vrijwel tot het verleden en verhuurders zullen alleen onder specifieke omstandigheden een contract van één of twee jaar kunnen aanbieden. De nieuwe regels gelden alleen voor nieuwe contracten.

Verhuurders zullen nog steeds huurcontracten kunnen opzeggen als de ruimte nodig is voor naaste familieleden of als ze terugkeren uit het buitenland en hun woning terug moeten krijgen. Ook tijdelijke contracten voor studenten blijven een optie.

Huurcontroles
De huurcontroles zullen op 1 juli worden uitgebreid tot het grootste deel van de huurwoningen in het land. In wezen zal voor alle eigendommen met een waarde tot 186 punten in het puntensysteem een ​​maximale wettelijke huurprijs gelden, en in sommige gevallen zullen huurders een huurprijs kunnen afdwingen. snee. Ontdek wat de wijzigingen voor u betekenen.

Huurprijzen van woningen
Verhuurders kunnen de huur eenmaal per jaar verhogen en doen dit traditioneel op 1 juli. Dit jaar stijgt de huurprijs voor sociale huurwoningen met maximaal 5,8%. Huizen die nu buiten de sociale huursector vallen, gaan 5,5% per maand meer kosten.

Seksmisdaden
Vanaf 1 juli is het niet meer nodig om te bewijzen dat er sprake was van geweld en bedreiging bij een verkrachtingszaak. Ook seksuele intimidatie, op straat en online, zal strafbaar worden, evenals “sekschatten” met kinderen onder de 16 jaar. Ook kunnen hostingbedrijven verplicht worden kinderporno te verwijderen.

Verkoop van tabak
Supermarkten mogen vanaf 1 juli geen sigaretten en shag meer verkopen. Benzinestations en speciaalzaken mogen nog steeds tabaksproducten verkopen.

Huisdieren
De officiële lijst met zoogdieren die als huisdier gehouden kunnen worden, is teruggebracht tot slechts dertig. De wijziging betekent dat sommige dieren niet langer als huisdier mogen worden gefokt of verkocht en dat eigenaren zullen moeten kunnen bewijzen dat hun “illegale” huisdieren vóór de deadline van 1 juli zijn geregistreerd.

Stempels
Postzegels gaan in prijs omhoog naar € 1,14 voor post binnen Nederland en € 1,80 voor internationale post. De verzendkosten stegen in januari al. Het registreren van een brief kost € 1 extra per stuk en
Ook de pakketprijzen stijgen.

Vakantie dagen
Als u op 1 juli uw vakantiegeld 2023 nog niet volledig heeft opgebruikt, kunt u de niet opgenomen vrije dagen kwijtraken. Neem contact op met uw personeelsafdeling.

Energierekeningen
Heeft u een variabel energiecontract, dan kan uw leverancier de tarieven twee keer per jaar verhogen of verlagen, meestal op 1 januari en 1 juli. Houd uw facturen dus goed in de gaten. Het kan ook zijn dat uw telefoon- en internetabonnementen op 1 juli ook stijgen.

Verdachten van ernstige misdrijven
Mensen die verdacht worden van ernstige misdrijven zullen voortaan persoonlijk aanwezig moeten zijn bij hun proces, zodat slachtoffers en nabestaanden kunnen schetsen wat het strafbare feit voor hen heeft betekend en zodat rechters en officieren van justitie hen rechtstreeks kunnen ondervragen.

Minimumloon
Het minimumloon gaat met 3,09% omhoog naar € 13,68 voor iemand van 21 jaar of ouder. De stijging houdt verband met de toename van de onderhandelde loonregelingen.
De vertrekkende regering had het minimumloon nog iets verder willen opdrijven, maar dat werd door de Eerste Kamer verworpen nadat de nieuwe senatoren ertegen hadden gestemd.

Pensioen en uitkeringen
De AOW en
sociale zekerheidsvoordelen houden verband met de stijging van het minimumloon en zullen ook met een vergelijkbaar bedrag stijgen. Door de verhoging komt het netto AOW-pensioen voor een echtpaar op € 1.976,64 – als beide partners de afgelopen 50 jaar in Nederland hebben gewoond. Voor ieder jaar dat u hier woont boven de 17 jaar, bouwt u 2% AOW op.

Kinderbijslag
Kinderbijslag, Ook de toeslag voor ouders met kinderen tot 17 jaar gaat per 1 juli omhoog. De stijging wordt doorberekend in de oktoberuitkering. De kwartaaluitkering voor een kind jonger dan zes jaar gaat omhoog naar € 281,69, voor zes tot en met elf jaar € 342,05
En voor tieners tot € 402,41

Nieuwe regering
Ook het nieuwe kabinet plant diverse maatregelen
welke zal hebben invloed op uw uitgaven, maar deze zullen in september duidelijker worden als de ministers hun eerste begrotingen publiceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *