Press ESC to close

Een huis kopen in Nederland: de absolute beginnershandleiding


Bent u het beu om hoge huur te betalen? Op zoek naar een nieuwe plek om samen met je partner te gaan wonen? Of van plan om echte wortels te vestigen in Nederland? Het is misschien tijd om na te denken over het kopen van een huis. Maar wat gaat het kosten? Hier vindt u een overzicht van de financiële kant van het kopen van een huis in Nederland.

Kan ik als expat een hypotheek krijgen?
Ja, dat kan. Het is het gemakkelijkst als je een vast contract hebt, maar er zijn mogelijkheden voor mensen met een korter contract of als zelfstandige. Mogelijk komt u ook in aanmerking om te kopen als u in een vreemde valuta wordt betaald.

Hoeveel kan ik lenen?
Dat hangt ervan af hoeveel je verdient en of je alleenstaand bent of deel uitmaakt van een stel. Met de hypotheekcalculator van ABN Amro krijgt u een schatting van hoeveel u kunt lenen en wat uw maandlasten zullen zijn.

Als u recht heeft op de 30%-regelingskorting, verhoogt dit het maximale bedrag van uw hypotheek. Een gespecialiseerde hypotheekadviseur kan u een juist beeld geven.

Ook kunt u meer geld lenen als u een woning koopt met een hoog energielabel of als u een woning koopt met een laag label maar belooft geld te investeren in energiebesparende maatregelen.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig?
In theorie kunt u maximaal 100% van de waarde van de woning die u wilt kopen lenen. Dit betekent dat u wat spaargeld nodig heeft om andere essentiële kosten te betalen, zoals belastingen, een enquête en de notaris – de gespecialiseerde advocaat die het papierwerk doet. Dat komt neer op ongeveer 6% van de aankoopprijs. In het Nederlands staan ​​deze extra kosten bekend als kosten koper of de kosten van de koper.

Een deel van deze kosten, zoals de notariskosten, een taxatie en de kosten die u aan uw hypotheekadviseur betaalt, zijn aftrekbaar van de belasting. Anderen, waaronder de overdrachtsbelasting, of overdrachtsbelastingen de kosten voor uw makelaar niet.

Bent u echter jonger dan 35 jaar en is dit uw eerste woning en kost deze minder dan € 510.000, dan hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen. Deze bedraagt ​​2% van de koopprijs.

Hoe werkt een Nederlandse hypotheek?
Er zijn veel verschillende soorten hypotheken in Nederland, maar bij slechts twee kunt u uw rentebetalingen van de belasting aftrekken – de annuïtaire hypotheek en de lineaire hypotheek – die beide rentebetalingen en leningaflossing combineren.

Hypotheken hebben in Nederland een looptijd van doorgaans 30 jaar, maar kunnen ook korter zijn. U moet ook beslissen of u de rente die u wordt aangeboden voor één, vijf, tien of twintig jaar wilt vastzetten. Deze beslissing bepaalt ook uw maandelijkse betalingen. Uw hypotheekadviseur helpt u hierbij.

ABN Amro biedt bovendien een iets lagere rente als u een woning koopt met minimaal energielabel B.

Hoe werkt het belastingvoordeel op hypotheekrentebetalingen?
Heeft u een annuïtaire of lineaire hypotheek en woont u zelf in de woning? Dan kunt u de rente over uw hypotheek maximaal 30 jaar van de belasting aftrekken. De Belastingdienst berekent dit automatisch voor u en geeft u maandelijks of jaarlijks een teruggave.

De hypotheekrenteaftrek wordt in Nederland langzaam afgebouwd, maar in 2024 bedraagt ​​de aftrekbare hypotheekrente 36,97%. Dit betekent dat u ongeveer een derde van de rente die u betaalt, terugkrijgt in de vorm van een terugbetaling.

Met welke andere kosten worden huiseigenaren in Nederland geconfronteerd?
Als u een woning in een groter complex heeft gekocht, moet u maandelijks een bijdrage betalen aan de Vereniging van Eigenaren, of Vereniging van Eigenaren. Dit geld wordt in een speciaal fonds gestopt om het onderhoud en andere kosten die verband houden met het runnen van het onroerend goed te betalen. Het bedrag kan variëren en is inclusief informatie verstrekt door de makelaar die het onroerend goed verkoopt.

Alle huiseigenaren betalen gemeentebelastingen, oftewel OZB, die gebaseerd zijn op de waarde van uw eigendom en dienen ter dekking van lokale diensten. Hoeveel dat zal zijn, kan uw gemeente u vertellen.

Dan is er de eigenwoningforfaitoftewel ‘eigen woning verbeurdverklaring’, een soort vermogensbelasting gebaseerd op de waarde van uw woning waarbij ook rekening wordt gehouden met de omvang van uw hypotheekschuld. Het is een ingewikkelde belasting om uit te leggen, en uw belastingadviseur zal het voor u uitzoeken.

Is het de moeite waard?
Een huis kopen klinkt misschien ingewikkeld en duur, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een hypotheekadviseur met ervaring in het begeleiden van expats kan het allemaal voor u regelen. Meld u aan voor een van de reguliere online webinars van ABN Amro in het Engels voor meer informatie. Of stel al uw vragen en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met een expert van ABN AMRO, in het Engels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *