Press ESC to close

Een huis kopen in Nederland? Laten we teruggaan naar de basis


Dagelijks wisselen er in Nederland honderden woningen van eigenaar, dus laat je niet afschrikken door het slechte nieuws over de huizenmarkt, schrijft financieel adviseur José de Boer

Het is gemakkelijk om te vergeten dat elk jaar duizenden mensen een eigen huis kopen, naar een nieuwe en grotere plek verhuizen, of gaan inkrimpen – ondanks stijgende huizenprijzen, veranderingen in de rentetarieven en het tekort aan onroerend goed in het algemeen.

Dus als u hoopt een voet op de woningmarkt te krijgen, laat u dan niet van de wijs brengen door het slechte nieuws. Ja, de markt is krap, maar er zijn nog steeds voldoende woningen – vooral starterswoningen – op de markt. De rentetarieven zijn redelijk stabiel en elke dag hebben websites als Funda.nl wel iets nieuws te bieden.

Dat gezegd hebbende, als u serieus een woning wilt kopen, moet u bereid zijn snel te handelen. En dat betekent dat er enkele belangrijke dingen zijn die u moet doen voordat u serieus gaat zoeken.

Balkon of tweede slaapkamer?

Bepaal allereerst wat voor u belangrijk is. Wil je buitenruimte of zelfs een tuin? Heeft u een tweede slaapkamer nodig die u als kantoor kunt gebruiken of wilt u in plaats daarvan een gezin stichten? Als je geen auto hebt, denk dan bijvoorbeeld aan de gemakkelijke toegang tot het openbaar vervoer of hoe ver je bereid bent te fietsen naar je werk en de winkels.

Begin dan met kijken wat er online beschikbaar is. Bezoek de wijken die je leuk vindt en loop rond, zowel overdag als ’s nachts. Een straat met veel levendige bars lijkt overdag misschien een goed idee, maar misschien niet als je probeert te slapen.

Zodra u meer idee heeft van wat u wilt, moet u een makelaar zoeken die u kan helpen bij uw zoektocht. Als dit uw eerste woningaankoop in Nederland is en uw Nederlands beperkt is, heeft u echt iemand nodig die in uw belang opkomt. Verkopers en kopers hebben meestal hun eigen makelaar die namens hen de onderhandelingen voeren en lastige vragen stellen over stichtingen en andere mogelijke problemen. Vraag vrienden of collega’s wie zij zouden aanbevelen.

Hoeveel kan ik lenen?

Dan moet je natuurlijk aan het geld denken. U kunt in Nederland een hypotheek afsluiten voor 100% van de woningwaarde, maar u zult wel wat spaargeld nodig hebben om belastingen, notariskosten, taxatiekosten en andere zaken te betalen, waarvan sommige fiscaal aftrekbaar zijn. Uw adviseur kan u helpen bepalen hoeveel.

Ik raad altijd aan om je aan te melden bij een hypotheekadviseur voordat je gaat nadenken over het uitbrengen van een bod op een woning, zodat je snel klaar bent om te verhuizen zodra het papierwerk is ondertekend.

Het is gebruikelijk om in de voorlopige overeenkomst een financiële clausule op te nemen die zegt dat de verkoop afhankelijk is van de voorwaarde dat de koper de deal kan financieren. Als u echter een huis probeert te kopen dat veel belangstelling heeft gewekt, is het een groot pluspunt dat u meer kunt doen om de verkoper te overtuigen.

Hypotheekadviseurs

Een hypotheekadviseur helpt u ook bij het bepalen welke hypotheek u het beste kunt afsluiten. Als u bijvoorbeeld gebruik wilt maken van de hypotheekrenteaftrek, heeft u de keuze uit twee typen: de lineaire hypotheek en de annuïtaire hypotheek.

Een hypotheekadviseur kan u ook helpen berekenen hoeveel u kunt lenen. Als u bijvoorbeeld met z’n tweeën bent, kan er rekening worden gehouden met uw beide salarissen. Als u een uiterst energiezuinige koopt een woning, of een woning waar veel werk aan besteed moet worden om deze duurzaam te maken, je kunt ook meer lenen. Er zijn zoveel verschillende factoren die van invloed zijn op hoeveel u kunt lenen, dat een persoonlijk gesprek u een veel beter beeld geeft dan het gebruik van een online hypotheekcalculator.

Het klinkt misschien allemaal enorm ingewikkeld, maar met het juiste advies en een goede voorbereiding maximaliseert u uw kansen om dat droomhuis te kopen.

Wilt u meer weten over het kopen van een huis in Nederland, kom dan op 11 juni om 19.00 uur naar een live webinar over de A tot Z van het eigenwoningbezit. Registreer hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *