Press ESC to close

Eén op de vijf Nederlandse huizenbezitters heeft hypotheekzorgen


Eén op de vijf Nederlandse huizenbezitters maakt zich zorgen over de afbetaling hypotheek, en heeft stappen ondernomen om de uitgaven te bezuinigen, blijkt uit nieuw onderzoek van de nationaal hypotheekgarantieregeling NHG.

In totaal zijn voor het onderzoek 2.400 gezinnen ondervraagd – oftewel 200 in elk van de twaalf Nederlandse provincies. Het is de eerste keer dat de NHG dergelijk onderzoek uitvoert en het doel is om “naar ontwikkelingen en betalingsproblemen vroegtijdig signaleren” als een manier om hypotheekhouders te ondersteunen, aldus NHG-voorzitter Carla Muters.

Bijna twee op de vijf respondenten zeiden dat hun inkomen net genoeg of niet genoeg is om alle vaste kosten die gepaard gaan met het bezitten van een huis te betalen, maar er waren grote regionale verschillen.

De problemen waren het meest acuut in Noord-Holland en Zuid-Holland – waar de drie grootste Nederlandse steden liggen – terwijl in Utrecht en Drenthe minder huishoudens zeiden problemen te ondervinden, zo bleek uit het NHG-onderzoek.

Eén op de twintig geeft aan ooit een betalingsachterstand te hebben gehad en één op de vijftig zegt geld schuldig te zijn aan de hypotheek, maar dat is zelden langer dan drie maanden. In de eurozone als geheel heeft 4,1% van de huishoudens geld schuldig aan de aflossing van hun hypotheek, aldus de NHG.

Ondanks het lage cijfer in Nederland hebben veel mensen last van stress in verband met de kosten van hun hypotheek en hebben zij hun bestedingspatroon al aangepast door te bezuinigen op boodschappen, vakanties En vrijetijdsgerelateerde activiteiten, zo blijkt uit het NHG-onderzoek.

De NHG beschermt hypotheken op huizen met een waarde tot € 435.000, door financiële steun te bieden of de kosten van een gedwongen verkoop te dekken als een van de partners overlijdt of niet kan werken, of als de eigenaren uit elkaar gaan.

In Nederland vallen ongeveer 1,4 miljoen hypotheken onder de NHG-regeling.

Volgens het IMF zijn de huizenprijzen in Nederland tijdens de pandemie van alle landen in Europa het meest gestegen (en niet gecorrigeerd), terwijl het land gemiddeld de hoogste hypotheekschuld van Europa heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *