Press ESC to close

Er worden te weinig woningen voor senioren gebouwd: ABN Amro


Ontwikkelaars en investeerders slagen er niet in voldoende woningen te bouwen waar ouderen comfortabel kunnen wonen als ze willen inkrimpen of extra zorg nodig hebben, zegt ABN Amro maandag in een nieuw rapport.

Dit jaar zullen er slechts 2.800 speciaal voor ouderen gebouwde woningen worden opgeleverd, en slechts 5.500 bevinden zich in de planningsfase om de komende twee jaar te worden gebouwd, zo blijkt uit het rapport van ABN Amro.

Maar als het kabinet zijn huisvestingsambities wil verwezenlijken, moeten er jaarlijks 36.000 gespecialiseerde eenheden worden opgeleverd, en dat betekent dat er ‘ernstige tekorten’ zijn, aldus econoom Paul Bisschop. “Steeds meer ouderen wonen in woningen die niet aan hun behoeften voldoen.”

De ambities van het kabinet zijn onder meer de bouw van 170.000 woningen zonder trappen, 80.00 beschermde of geclusterde woningen en 40.000 woningen voor mensen die permanente zorg nodig hebben.

Ambtenaren hopen ook dat door het aanbieden van meer gespecialiseerde huisvesting ouderen zullen worden aangemoedigd om naar kleinere huizen te verhuizen, waardoor grotere eigendommen vrijkomen voor nieuwe gezinnen.

Rentetarieven

Hogere rentetarieven hebben gevolgen gehad voor investeringen in onroerend goed, maar de plannen van de regering om de huurcontroles te verscherpen spelen ook een rol, aldus Bisschop.

“Maar ontwikkelaars hebben ook te maken met een tekort aan geschikte bouwlocaties, hogere bouwkosten en moeilijkheden bij het verkrijgen van vergunningen”, zei hij. “De omstandigheden voor nieuwe ontwikkelingen, ook voor senioren, verslechteren.”

Ondanks de waarschuwing van ABN Amro zei het economische instituut voor de bouwsector EIB eerder dit jaar dat er geen tekort is aan gespecialiseerde seniorenwoningen.

Er staat dat in 2030 340.000 huishoudens zullen verhuizen naar een beter toegankelijke woning, zonder trappen, terwijl 440.000 van dergelijke woningen vrij zullen komen wanneer hun eigenaren overlijden of naar een verzorgingshuis verhuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *