Press ESC to close

Er wordt aangedrongen op actie tegen grensoverschrijdende deals met voedselbedrijven die de prijzen opdrijven


Nederland is een van de acht EU-landen die dat willen stop voedselproducenten en groothandelaren van het sluiten van deals om te voorkomen dat supermarkten over de grens winkelen, waar goederen goedkoper kunnen zijn.

De betrokken landen zeggen dat de deals leiden tot hogere prijzen op hun binnenlandse markten en de keuze beperken En de marges voor detailhandelaren verkleinen. Ze willen nu dat de EU dergelijke praktijken verbiedt.

Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens, die de kwestie vrijdag met haar EU-collega’s zal bespreken, heeft het voortouw genomen in de campagne voor verandering en zegt dat dergelijke overeenkomsten in strijd zijn met het beginsel van de interne markt.

“We stellen nu een concreet verbod op territoriumgebaseerde leveringsbeperkingen voor door de EU-wetgeving te wijzigen of uit te breiden”, zei ze. “Uit gesprekken met andere ministers blijkt dat nog meer EU-lidstaten dat doen herkennen het probleem. Ik heb er dus alle vertrouwen in dat de nieuwe Europeaan Commissie, kan hier met brede ondersteuning snel mee aan de slag.”

Donderdag was het Amerikaanse chocoladebedrijf Mondelēz aanwezig boete van € 337,5 miljoen van de Europese Commissie wegens het belemmeren van de grensoverschrijdende handel in chocolade en koekjes En koffieproducten tussen landen, in strijd met de EU-mededingingsregels.

Vooral het bedrijf “stopte de levering van chocoladetabletproducten in Nederland om te voorkomen dat ze in België werden geïmporteerd, waar Mondelēz deze producten tegen hogere prijzen verkocht”.

Uit EU-onderzoek blijkt dat dergelijke deals de EU-consumenten zo’n 14 miljard euro per jaar kosten. En onderzoek van Nederlanders ministerie van economische zaken suggereert dat de groothandelsprijs voor één op de 25 goederen in Nederlandse supermarkten met evenveel is verhoogd 10% vanwege de afspraken.

Alle zeven grote Nederlandse supermarktketens, waaronder Jumbo en Albert Heijn, zeiden vorig jaar tegen de Nederlandse onderzoekers dat dit niet kan door A-merkartikelen in andere EU-landen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *