Press ESC to close

FloraHolland boekt verlies, hekelt negatieve kijk op tuinbouw


FloraHolland, ’s werelds grootste planten- en snijbloemenveiling, boekte vorig jaar een verlies van € 17 miljoen, het tweede jaar op rij dat het bedrijf in de rode cijfers eindigde.

De omzet steeg licht naar € 5,1 miljard, maar het aantal verkochte bloemen en planten daalde met 3% ten opzichte van 2022. De prijzen stegen marginaal.

Voorzitter Steven van Schilfgaarde zei dat de resultaten “echt teleurstellend” waren, hoewel er vanwege moeilijke marktomstandigheden een verlies was voorspeld. Het bedrijf, gevestigd in Aalsmeer, kreeg te maken met een stijging van €16 miljoen in de uitgaven aan salarissen en €6 miljoen meer aan de energierekening.

Ongeveer 3.000 telers zijn lid van het veilinghuis, maar hebben de gestegen kosten niet volledig kunnen doorberekenen aan de consument. Bovendien moet de sector grote investeringen doen om over te schakelen op groenere energie, aldus Schilfgaarde.

Bovendien heeft het politieke debat over de toekomst van de tuinbouwsector in Nederland impact, zegt hij. Eerder dit jaar riep centrale bankchef Klaas Knot op tot een heroverweging van lagelonenindustrieën die afhankelijk zijn van subsidies voor fossiele brandstoffen, zoals de glastuinbouw en distributiecentra.

“Ik ben verrast en geïrriteerd door twijfelachtige uitspraken over de glastuinbouw”, reageerde Van Schilfgaarde. “We worden omschreven als een sector met een lage toegevoegde waarde die, omdat we gebruik maken van seizoensarbeiders, in de toekomst geen plaats meer zal hebben… Ik mis de steun van politici en beleidsmakers.”

De industrie, zo zei hij, is de enige landbouwsector die afspraken heeft gemaakt om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *