Press ESC to close

Geld om te verbranden: NL-huishoudens betalen de hoogste tarieven voor stadsverwarming


Huishoudens die zijn aangesloten op stadsverwarmingsnetwerken in Nederland betalen tot drie keer zoveel als mensen die soortgelijke regelingen in de rest van Europa gebruiken, zo blijkt uit onderzoek.

Onderzoeksinstituut TNO geeft ook aan dat de kosten van stadsverwarming de afgelopen jaren sneller zijn gestegen dan in Duitsland, Zweden, Denemarken of Finland.

Het gemiddelde Nederlandse huishouden betaalde vorig jaar €66 per gigajoule, vergeleken met €38 in Duitsland en €23 in Zweden.

Het gemiddelde Nederlandse huishouden geeft bij een verbruik van 30 gigajoule per jaar € 800 meer uit aan de stookkosten. Zonder het door de overheid opgelegde prijsplafond in 2023 zou het tarief ruim € 80,- per gigajoule zijn geweest.

Stadsverwarming is bedacht als goedkoper en duurzamer alternatief voor aardgas. Het gebruikt restwarmte uit de industrie om ondergrondse waterleidingen te verwarmen die op woningen zijn aangesloten.

Momenteel is circa 6% van de woningen in Nederland aangesloten op stadsverwarmingsnetten.

TNO zegt dat het verschil deels te wijten is aan het feit dat de maximumprijs die toezichthouder ACM heeft vastgesteld, gebaseerd is op de gasprijs, die in de zomer van 2022 piekte na de Russische invasie van Oekraïne.

“In Denemarken zijn de tarieven gebaseerd op de verwarmingskosten. Een netwerk dat wordt verwarmd door biomassa wordt dus helemaal niet beïnvloed door stijgende gasprijzen”, schreven de onderzoekers.

De ACM en enkele politieke partijen in Nederland hebben opgeroepen om de koppeling tussen de gasprijzen en de tarieven voor stadsverwarming te beëindigen, maar het zal enkele jaren duren voordat deze verandering effect zal hebben.

De maximumprijs wordt berekend op basis van informatie van leveranciers, die verschillende cijfers zouden moeten verstrekken om de werkelijke kosten van het beheer van het netwerk weer te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *