Press ESC to close

Het aantal geschoolde arbeidsmigranten is in 2023 met 18% gedaald, tegen de trend van 15 jaar in


Het aantal geschoolde arbeidsmigranten dat naar Nederland verhuist, daalde in 2023 met 18% na 15 jaar van vrijwel ononderbroken groei.

In totaal werden 21.510 mensen die van buiten de EU en geassocieerde landen naar het land kwamen, geclassificeerd als ‘kennismigranten’, vergeleken met 26.250 in 2022, volgens CBS-cijfers.

Het enige andere jaar sinds 2004 waarin het cijfer daalde, was 2020, toen de reisbeperkingen vanwege het coronavirus van kracht waren.

De neerwaartse trend weerspiegelde een scherpe daling van het aantal geschoolde arbeidskrachten dat uit India, Turkije en Zuid-Afrika arriveerde. Indiërs blijven de grootste groep, met 4.520 nieuwkomers in 2023, twee keer zoveel als het aantal Chinezen, de op één na grootste groep.

Sinds 2021 moeten werknemers uit Groot-Brittannië voldoen aan de criteria van de Brexit-regels, waardoor er 1.125 geschoolde werknemers aan de stapel zijn toegevoegd.

De studentenmigratie is blijven stijgen, met een recordaantal van 22.995 niet-EU-studenten die zich in 2023 inschreven aan Nederlandse universiteiten en hogescholen, een stijging van bijna 11%.

Het nieuwe rechtse kabinet heeft beloofd de toelatingscriteria voor kennismigranten aan te scherpen als onderdeel van zijn algemene inzet om het “meest alomvattende pakket maatregelen ooit om migratie aan te pakken” te implementeren.

Pieter Omtzigt, leider van de NSC-partij, stuurde afgelopen november een motie door het parlement om de 30%-belastingregeling te beperken, waardoor bedrijven geschoolde migranten konden aantrekken door een deel van hun inkomsten vrij te stellen van inkomstenbelasting.

Een meerderheid van de parlementsleden heeft sindsdien gezegd dat ze spijt hebben van hun stem voor de maatregel, die alleen geldt voor expats die aan strikte criteria voldoen wat betreft hun salarisniveau en vaardigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *