Press ESC to close

Hogere huren, lagere energierekeningen? Wat verandert er in juli


Op 1 juli worden een aantal wijzigingen van kracht, waarvan sommige gevolgen hebben voor uw portemonnee, en sommige alleen maar in de gaten moeten worden gehouden. Hier is een lijst.

Minimumloon
Het minimumloon gaat met 3,09% omhoog naar € 13,68 voor iemand van 21 jaar of ouder. De stijging houdt verband met de toename van de onderhandelde loonafspraken.
De vertrekkende regering had het minimumloon nog iets verder willen opdrijven, maar dat werd door de Eerste Kamer verworpen nadat de nieuwe senatoren ertegen hadden gestemd.

Pensioen en uitkeringen
De AOW en
sociale zekerheidsvoordelen houden verband met de stijging van het minimumloon en zullen ook met een vergelijkbaar bedrag stijgen. Door de verhoging komt het netto AOW-pensioen voor een echtpaar op € 1.976,64 – als beide partners de afgelopen 50 jaar in Nederland hebben gewoond. Voor ieder jaar dat u hier woont boven de 17 jaar, bouwt u 2% AOW op.

Kinderbijslag
Kinderbijslag, Ook de toeslag voor ouders met kinderen tot 17 jaar gaat per 1 juli omhoog. De stijging wordt doorberekend in de oktoberuitkering. De kwartaaluitkering voor een kind jonger dan zes jaar gaat omhoog naar € 281,69, voor zes tot en met elf jaar € 342,05
En voor tieners tot € 402,41

Verkoop van tabak
Supermarkten mogen vanaf 1 juli geen sigaretten en shag meer verkopen. Benzinestations en speciaalzaken mogen nog steeds tabaksproducten verkopen.

Stempels
Postzegels gaan in prijs omhoog naar € 1,14 voor post binnen Nederland en € 1,80 voor internationale post. De verzendkosten stegen in januari al. Het registreren van een brief kost € 1 extra per stuk en
Ook de pakketprijzen stijgen.

Vakantie dagen
Als u op 1 juli uw vakantiegeld 2023 nog niet volledig heeft opgebruikt, kunt u de niet opgenomen vrije dagen kwijtraken. Neem contact op met uw personeelsafdeling.

Energierekeningen
Heeft u een variabel energiecontract, dan kan uw leverancier de tarieven twee keer per jaar verhogen of verlagen, meestal op 1 januari en 1 juli. Houd uw facturen dus goed in de gaten. Het kan ook zijn dat uw telefoon- en internetabonnementen op 1 juli ook stijgen.

Huurprijzen van woningen
Verhuurders kunnen de huur eenmaal per jaar verhogen en doen dit traditioneel op 1 juli. Dit jaar stijgt de huurprijs voor sociale huurwoningen met maximaal 5,8%. Huizen die nu buiten de sociale huursector vallen, gaan 5,5% per maand meer kosten.

Verhuur op korte termijn
Korte termijn huurcontracten behoren vanaf juli vrijwel tot het verleden en verhuurders zullen alleen onder specifieke omstandigheden een contract van één of twee jaar kunnen aanbieden. De nieuwe regels gelden alleen voor nieuwe contracten.

Verhuurders zullen nog steeds huurcontracten kunnen opzeggen als de ruimte nodig is voor naaste familieleden of als ze terugkeren uit het buitenland en hun woning terug moeten krijgen. Ook tijdelijke contracten voor studenten blijven een optie.

Huurcontroles
De
senaat zal dinsdagavond stemmen over het al dan niet uitbreiden van de huurcontroles naar meer eigendommen, wat een grote opschudding voor de woningbouwsector zal zijn als het wordt aangenomen. De startdatum zou 1 juli zijn.

Nieuwe regering
Ook het nieuwe kabinet plant diverse maatregelen
welke zal hebben invloed op uw uitgaven, maar deze zullen in september duidelijker worden als de ministers hun eerste begrotingen publiceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *