Press ESC to close

Hoofdinspecteur hekelt opnieuw de uitbuiting van buitenlandse werknemers


Meer mensen naar Nederland halen om laaggeschoold werk te doen in slachthuizen en distributie centra zal de ‘ellendige werk- en levensomstandigheden’ waarin veel mensen zich bevinden alleen maar vergroten, aldus hoofdarbeidsinspecteur Rits de Boer.

De Boer vertelde dinsdag in een interview aan de Volkskrant dat het delen van een bed in ploegendiensten, de tenten in de bosjes tussen Scheveningen en Den Haag, en de bouwplaatsen waar mensen op matrassen op de grond slapen, er allemaal op duiden dat Nederland de gevolgen van de crisis niet aankan. toestroom van laaggeschoolde werknemers.

Sterker nog: “nog eens duizend minibussen met lekkende brandstofpompen helpen niet bij het bereiken van onze milieudoelstellingen”, zei hij. Ook zijn er “nog eens 100.000 mensen per jaar waarvoor we geen huizen kunnen bouwen vanwege de stikstofbeperkingen”.

De Boer heeft zich vooral uitgesproken over de exploitatie van oostelijk Europeanen hebben eerder opgeroepen tot een heroverweging van de economische strategie van het land. “Het is belangrijk dat als we naar nieuwe industrie kijken, we zowel naar de keerzijde als naar de economische voordelen kijken”, zei hij tegen de Volkskrant.

“Arbeidsmigratie kan op papier leiden tot groei van het bbp, maar de kosten zoals de druk op de huizenmarkt, het onderwijs, de energievoorziening en de gezondheidszorg zijn niet ingeprijsd”, zei hij. “Maar lokale overheden moeten met deze negatieve effecten rekening houden als ze beslissen over vergunningen.”

Werk Migranten, zei hij, worden behandeld als ‘bulkgoederen’. ‘Werkgevers hebben ze nodig’, zei hij, ‘maar vergeet dat het mensen zijn.’

Hij zei dat inspecteurs elke dag worden geconfronteerd met belasting- en salarisconstructies waarbij werkgevers proberen meer geld aan hun werknemers te verdienen. “We hebben er 24 onderzocht en vastgesteld dat buitenlandse werknemers 20% tot 30% goedkoper zijn dan hun Nederlandse equivalent,” zei hij. “En als je met illegale immigranten werkt, kunnen de besparingen oplopen tot wel 60%.”

“Ik begrijp dat manieren om de arbeidskosten laag te houden aantrekkelijk zijn als je je bedrijf overeind wilt houden in een internationale, competitieve markt, maar als je je hoofd alleen boven water kunt houden door je werknemers minder te betalen dan het wettelijke minimum, dan zou niet in Nederland moeten zijn.”

Rapport

In een groot rapport dat in opdracht van de overheid in 2020 is gepubliceerd, worden vijftig aanbevelingen gedaan om de situatie te verbeteren van mensen die vanuit het buitenland naar Nederland komen om in de kassen of in de vleesindustrie te werken.

Tot nu toe heeft de regering echter weinig gedaan om de maatregelen uit te voeren, hoewel het ministerie van Sociale Zaken van plan is om in 2025 een vorm van certificeringsprogramma in te voeren.

In Nederland werken zo’n 500.000 mensen uit andere EU-landen, vooral in de landbouw, distributiecentra, fabrieken en de vleesindustrie.

Hoogopgeleide migranten

Eerder dit jaar publiceerde de arbeidsinspectie ook een rapport waarin stond dat de kennismigrantenregeling, waarmee duizenden mensen van buiten de EU in Nederland kunnen werken, openstaat voor fraude, achterhaald is en er geen adequate overzicht.

Inspecteurs zijn ‘kappers, kabelleggers, schoonmakers, loonwerkers, horecamedewerkers en nagelsalonmedewerkers’ tegengekomen die met behulp van de regeling naar Nederland zijn gehaald. “Er zijn ook kenniswerkers die helemaal niet blijken te werken, en anderen die werken maar weinig of geen loon krijgen”, zei De Boer in maart.

Er wordt aangenomen dat zo’n 90.000 mensen via de kennismigrantenregeling in Nederland verblijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *