Press ESC to close

Huurders stappen naar de rechter vanwege ‘oneerlijke’ huurverhogingen in de vrije sector


Ongeveer 540 huurders die in niet-huurgecontroleerde woningen wonen, stappen naar de rechter om CBRE en vastgoedbeheerder Nationale-Nederlanden ervan te weerhouden hun huur op 1 juli te verhogen.

Volgens de Financieel DagbladHet is de eerste keer dat zo’n grote groep huurders jurisprudentie gebruikt om hun verhuurders uit te dagen. De groep wil naar de rechtbank om hun jaarlijkse huurverhoging te bevriezen, nu verschillende rechtbanken een einde hebben gemaakt aan de manier waarop grote institutionele beleggers handelen.

Het geschil gaat over huurcontracten met een standaardclausule waarin staat dat de huurprijs stijgt met inflatie plus En optioneel bedrag dat varieert van verhuurder tot verhuurder, maar doorgaans tussen 3% en 5% van de maandhuur ligt.

Beleggers als Bouwinvest, Amvest, ASR en Vesteda hebben allemaal zaken verloren die zijn aangespannen door huurders die betogen dat de jaarlijkse huurverhoging zowel “oneerlijk” is als in strijd met de Europese regels voor consumentenbescherming. Dit leidt er naar eigen zeggen toe dat huurders uit de vrije sector al jaren worden geconfronteerd met te hoge huren.

De Hoge Raad onderzoekt momenteel de argumenten die lagere rechtbanken gebruiken om dit te vinden gunst van huurders. Tot die uitspraak hoeven de huurders volgens de huurders geen huurverhoging te betalen, die de overheid dit jaar op maximaal 5,5% heeft vastgesteld.

“Je kunt niet van huurders verwachten dat ze op 1 juli een huurverhoging betalen die gebaseerd is op wat de rechtbank heeft gezegd als een oneerlijk huurcontractbeding”, zegt hun advocaat Deense Siddiqui van Forsyte Advocaten tegen de krant. “Dat zou onaanvaardbaar zijn. Onze eis is eenvoudig. Laat de huurverhoging achterwege totdat de Hoge Raad duidelijkheid heeft gegeven.”

Zowel CBRE als NN hebben bevestigd juridische documenten te hebben ontvangen, maar weigerden verder commentaar te geven, aldus het FD.

Maar lagere rechtbanken hebben geoordeeld dat er een “duidelijke en transparante” uitleg moet komen over hoe en waarom de verhuurder een beroep doet op de extra clausule en zeggen dat de huidige situatie zowel oneerlijk is als in strijd met de EU-regelgeving voor consumentenbescherming.

Verhuurders beweren dat de rechtbanken te ver zijn gegaan in het schrappen van zowel de optionele verhoging als de verhoging vanwege de inflatie. Als de Hoge Raad dat standpunt handhaaft, zeggen verhuurders dat het hen veel geld gaat kosten miljarden euro’s.

Sinds 2021 heeft het kabinet de maximale huurverhoging in de niet-huurgecontroleerde sector beperkt tot de inflatie plus 1% of de gemiddelde loonsverhoging plus 1%, afhankelijk van welke van de twee het laagst is.

Kamerleden hebben onlangs gestemd om dit proces tot 2027 voort te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *