Press ESC to close

Huurprijzen voor studentenkamers stijgen weer, Amsterdam nadert € 1.000,- per maand


De kosten voor studentenhuisvesting zijn weer gestegen. Volgens huurplatform Kamernet kost een kamer in Amsterdam in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld €951,- per maand.

In Utrecht betalen studenten gemiddeld €800 voor een kamer en in Den Haag €745, aldus Kamernet. Gemiddeld zijn de prijzen met 5% gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

Kamernet zegt dat er nu gemiddeld twintig vragen over elke studentenkamer op haar website staan, tegen achttien een jaar geleden. Het tekort aan huisvesting is een van de redenen die het nieuwe kabinet noemt om het aantal universitaire plaatsen voor buitenlandse studenten terug te dringen.

De afgelopen jaren hebben een aantal universiteiten en hogescholen studenten uit het buitenland gewaarschuwd niet te komen tenzij ze een woonruimte hebben.

Trage studenten

Intussen hebben studentenorganisaties de plannen van de volgende regering om de collegegelden voor langzame studenten te verhogen verworpen.

De nieuwe coalitie wil € 3.000,- per jaar toevoegen aan het collegegeld voor studenten die meer dan een jaar extra over hun studie doen. Het basistarief bedraagt ​​momenteel € 2.530,- per jaar.

De vier partijen zeggen dat de ‘boete’ €282 miljoen zal opleveren voor de schatkist.

Deskundigen hebben ook gezegd dat de hogere collegegelden niets zullen doen voor studenten die hun studie een jaar pauzeren of er langer over doen om af te studeren vanwege stress, hun persoonlijke situatie of andere druk.

Een soortgelijke boete werd in 2010 opgenomen in het eerste kabinet van Mark Rutte, maar werd in 2012 geschrapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *