Press ESC to close

Illegale drugs en prostitutie genereren €4,5 miljard voor de Nederlandse economie


De drugshandel, illegale prostitutie en tabakssmokkel leverden in Nederland in 2021 zo’n €17 miljard op, maar het grootste deel van de opbrengst kwam in het buitenland terecht, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.

In totaal hebben illegale activiteiten in 2021 €4,5 miljard opgeleverd voor de Nederlandse economie, aldus het CBS.

Cocaïne was de grootste verdiener en genereerde €10,7 miljard aan omzet, maar 90% van de opbrengst ging naar het buitenland. “Een groot deel van de internationale drugshandel die in Nederland plaatsvindt, staat onder leiding van mensen die hier niet wonen”, aldus het CBS.

Het CBS schat dat de synthetische drugsindustrie ongeveer €1 miljard voor de Nederlandse economie genereert, cannabis €1,4 miljard, prostitutie €700 miljoen en tabakssmokkel €100 miljoen.

In totaal dragen dergelijke criminele activiteiten 0,5 procentpunt bij aan het Nederlandse bbp, aldus het CBS. Dit is iets lager dan in 2015, toen de laatste schattingen werden gemaakt.

De schattingen zijn gebaseerd op een grote verscheidenheid aan bronnen, zoals drugsvangsten in Nederlandse en Belgische havens, afvalwateranalyse (om drugsgebruik te beoordelen) en politiecijfers.

Hiermee kunnen de onderzoekers de totale cocaïneconsumptie in Nederland in 2021 op zo’n 12 ton schatten, met een straatwaarde van € 618 miljoen.

Inkomsten uit de productie van en handel in drugs, prostitutie en illegale handel in tabak maken deel uit van de nationale rekeningen, maar andere illegale activiteiten, zoals het omgaan met gestolen goederen, het illegaal kopiëren van software en illegaal gokken, worden niet langer meegerekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *