Press ESC to close

Is een hoog energielabel een must? Enkele dingen om over na te denken


De lente en het warmere weer komen er misschien aan, maar dat betekent niet dat we moeten stoppen met nadenken over energie-efficiëntie, vooral als het gaat om het kopen van een nieuw huis, zegt financieel adviseur José de Boer.

Sinds begin dit jaar kunnen mensen die een woning met een hoger energielabel willen kopen, meer lenen dan mensen aan de onderkant van het woningspectrum met een G of F voor energiezuinigheid.

Het gezinsbestedingsinstituut Nibud, dat de overheid adviseert over hoeveel mensen moeten kunnen lenen, zei dat huizen die zo min mogelijk gas en elektriciteit verbruiken goedkoper in gebruik zullen zijn, en dat kopers dus meer kunnen lenen om ze te kopen, omdat ze hogere aflossingen kunnen voldoen.

Laag energielabel

Tegelijkertijd kunnen huizenjagers die een woning met een laag label kopen echter ook meer lenen – als ze zich ertoe verbinden de extra lening te besteden aan energie-efficiëntiemaatregelen.

De extra lening begint bij € 5.000,- voor energielabels D en C, oplopend tot € 50.000,- voor mensen die een woning kopen met een A++++ label en 10 jaar energieprestatiegarantie.

Koopt u een woning waaraan gewerkt moet worden om deze energiezuiniger te maken, met energielabel E, G of F, dan kunt u € 20.000 extra lenen om te besteden aan energiebesparende maatregelen. Als uw huis een A- of B-label heeft, kunt u € 10.000 extra lenen.

De regeling is begin dit jaar van kracht geworden, dus het is nog wat vroeg om te beoordelen welke impact deze heeft op de markt. Sommige economen hebben gewaarschuwd dat het geven van meer geld aan kredietnemers ertoe bijdraagt ​​dat de huizenprijzen stijgen. En zeker, de prijzen stijgen. In februari waren ze ruim 4% hoger dan een jaar geleden, en sinds afgelopen zomer zijn ze gestaag gestegen.

Tekort aan huizen om te kopen

Het is moeilijk te zeggen hoeveel hiervan te wijten is aan de extra leencapaciteit, omdat het tekort aan koopwoningen onverminderd groot is. Maar makelaars met wie ik werk, vertellen me dat overbieden terug is, vooral voor huizen die niet veel werk nodig hebben. En dat zou erop duiden dat woningen met een hoog energielabel duurder zijn.

Uit onderzoek van het Kadaster blijkt dat het prijsverschil tussen een woning met een hoog en een laag energielabel ongeveer € 140.000,- bedraagt. Drie jaar geleden, voordat Rusland Oekraïne binnenviel en de energieprijzen enorm stegen, bedroeg het verschil ongeveer €60.000. Voor een energiezuinige woning kunt u wellicht meer lenen, maar dat is niet genoeg om de hogere prijzen die u uiteindelijk betaalt te compenseren.

Aan de andere kant is de concurrentie om te kopen nog steeds zo hevig dat mensen bereid zijn een woning te kopen, welk energielabel het ook heeft – zolang ze maar een voet op de vastgoedladder kunnen krijgen. Uit onderzoek blijkt dat 65% van de kopers bereid is om het hebben van een goed energielabel als vereiste achter zich te laten, zo wanhopig zijn ze om een ​​huis te kopen.

Houd er rekening mee dat u meer kunt lenen om te helpen bij het betalen van extra isolatie en dubbele beglazing als u een huis koopt dat niet is gerenoveerd volgens de huidige normen. Het kan dus de moeite waard zijn om voor een huis met een laag label te gaan. De zomer staat immers voor de deur, dus je hebt nog een paar maanden de tijd om het werk gedaan te krijgen voordat het tijd is om de verwarming aan te zetten en je lekker onder te dompelen in de winter.

Wilt u meer weten over het afsluiten van een hypotheek in Nederland, neem dan contact op met José via e-mail of telefoon 31 (0)20 664 55 78.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *