Press ESC to close

Kamerleden debatteren over toenemende huurcontroles, PVV nog steeds onbeslist


Kamerleden zullen maandag debatteren over wetgeving om de huurcontroles uit te breiden naar meer woningen in Nederland, waarbij de extreemrechtse PVV waarschijnlijk het machtsevenwicht zal behouden.

Het is bekend dat de partij twijfels heeft over het plan, en Kamerlid Barry Madlener zei deze week tegen het Financieele Dagblad dat het een “politieke keuze” zal zijn nadat het debat heeft plaatsgevonden. De VVD en BBB, die momenteel in gesprek zijn met de PVV over de vorming van een nieuwe coalitieregering, zijn beiden tegen het plan.

De wetgeving verhoogt de huidige maximale huurprijs in de huurgecontroleerde sector van € 879 per maand naar € 1.123 – gebaseerd op het aantal punten dat een woning waard is – en zou deze zomer van kracht kunnen worden.

Op dit moment hebben verhuurders vrije keuze bij het bepalen van de huurprijs van onroerend goed, dat volgens de berekening meer dan 142 punten waard is. regelgevend systeem. Woningen met minder punten vallen onder de sociale huurwoningen met een maximale prijs van € 879,- per maand en zijn alleen toegankelijk voor mensen met een laag inkomen.

Ambtenaren van het ministerie schatten dat de huur van zo’n 300.000 woningen met gemiddeld € 190 zal dalen als er een nieuwe huurder intrekt, en dat 113.000 extra woningen huurgecontroleerd zullen worden.

De veranderingen zouden ten goede moeten komen aan de internationale werknemers, vooral in de grotere steden Verhuurders rekenen vaak hoge huurprijzen voor kleine huizen, hoewel de nieuwe regels alleen van toepassing zullen zijn op nieuwe huurovereenkomsten.

Verhuurders hebben de stap echter omschreven als een “fatale fout”, waarbij ze waarschuwen dat de regelgeving er met name kleinere particuliere verhuurders toe zal aanzetten hun eigendommen te verkopen. Ze beweren dat de regelgeving ertoe zal leiden dat ze zullen verkopen, omdat het niet langer rendabel zal zijn om onroerend goed te verhuren als de huurprijzen worden verlaagd.

Er is ook toenemend bewijsmateriaal dat verhuurders in de grotere steden hun kleinere eigendommen verkopen om te voorkomen dat ze onderdeel worden van de huurgecontroleerde sector en het aantal beschikbare woningen is fors gedaald, zo meldde huurplatform Pararius eerder deze maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *