Press ESC to close

Kamerleden zijn voorstander van uitbreiding van de huurcontroles, nu is het aan de senaat


Een grote meerderheid van de parlementsleden heeft vóór een uitbreiding van de huurcontroles in Nederland gestemd om meer woningen te kunnen bestrijken, waardoor volgens minister Hugo de Jonge in de loop der jaren 300.000 woningen goedkoper te huur zouden moeten worden.

De VVD, BBB, JA21, Forum voor Democratie En De fundamentalistische protestantse SGP stemde tegen de maatregel, met het argument dat verhuurders zullen verkopen uit hun kleinere woningen en dat het aantal beschikbare huurwoningen zal dalen. Zoals verwacht stemde de extreemrechtse PVV voor gunst van de maatregel.

De wetgeving zal de huidige maximale huurprijs in de huurgecontroleerde sector verhogen van € 879 per maand naar € 1.123 – gebaseerd op het aantal punten dat een woning waard is – en zou deze zomer in werking kunnen treden als deze in de komende zomer wordt aangenomen. senaat. Dat zal volgens commentatoren nu waarschijnlijk gebeuren.

Op dit moment hebben verhuurders vrije keuze bij het bepalen van de huurprijs van onroerend goed, dat volgens de berekening meer dan 142 punten waard is. regelgevend systeem. Woningen met minder punten vallen momenteel onder de sociale woningbouw met een maximumprijs van € 879,- per maand.

De nieuwe wetgeving verhoogt de huurcontrolelimiet naar 186 punten. Ambtenaren van het ministerie schatten dat de huur van zo’n 300.000 woningen met gemiddeld € 190 zal dalen als er een nieuwe huurder intrekt, en dat 113.000 extra woningen huurgecontroleerd zullen worden.

De veranderingen zouden ten goede moeten komen aan de internationale werknemers, vooral in de grotere steden Verhuurders rekenen vaak hoge huurprijzen voor kleine appartementen, hoewel de nieuwe regels alleen van toepassing zullen zijn op nieuwe huurovereenkomsten.

Volgens het Parool schatten de gemeenteambtenaren van Amsterdam dat slechts 25% van de particuliere huurwoningen in de hoofdstad meer dan 186 punten waard zal zijn. Momenteel wordt ongeveer 50% van de 150.000 woningen van particuliere verhuurders in Amsterdam verhuurd voor meer dan € 1.100,-.

Deskundigen suggereren dat appartementen van ongeveer 40 vierkante meter, die momenteel voor minimaal € 1.500 worden verhuurd, waarschijnlijk onder huurcontroles zullen vallen.

Ze zeggen ook dat de wetgeving het voor groepen van tenminste groepen moeilijker zal maken drie volwassenen om een ​​huis te delen op één contract – een situatie die in Amsterdam al het geval is. In plaats daarvan zal elke ‘kamer’ in een gedeeld huis zijn eigen kamer hebben eigen huurcontract, dat eveneens onder het puntensysteem zal vallen.

De wetgeving omvat ook wijzigingen in het puntensysteem, zodat verhuurders die investeren in goede energie-efficiëntiemaatregelen meer huur kunnen vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *