Press ESC to close

Koud en oud? Amsterdam belooft om monumentale woningen te helpen groen te worden


Amsterdam maakt het gemakkelijker om historische huizen en gebouwen dichter bij de moderne normen voor isolatie en veiligheid te brengen met een nieuw ‘duurzaam erfgoed’-beleid.

Alexander Scholtes, stadshoofd monumentenzorg en erfgoed, zegt in een persverklaring dat Amsterdam het mogelijk wil maken om de oude woningvoorraad op een verantwoorde manier te isoleren.

“We werken aan minder regels, snellere procedures en meer begeleiding voor eigenaren, maar altijd met respect voor de culturele en historische waarde van deze gebouwen”, zei hij.

Amsterdam heeft een grachtengordel met de status UNESCO Werelderfgoed, bijna 10.000 monumentale panden en 15 gebieden met beschermde gevels.

In voorgaande jaren hebben eigenaren geklaagd over de verbodsprocedures die nodig zijn om oude gebouwen te repareren en de slechte isolatie in Amsterdam te verbeteren. Volgens een vrijheidsinformatieverzoek van Dutch News werd bijvoorbeeld één op de acht bouwaanvragen voor nieuwe ramen in 2021 geweigerd of afgewezen, en moesten drie mensen juridische stappen ondernemen tegen de gemeente om toestemming te krijgen.

In navolging van meer vooruitstrevende steden als Leiden, dat een ‘helpende hand’-aanpak biedt aan eigenaren die de duurzaamheid van oude gebouwen willen verbeteren, heeft Amsterdam gezegd dat het zijn regels zal actualiseren.

Op alle daken van monumentenpanden – ook op open zicht – worden zonnepanelen mogelijk, wordt het plaatsen van een groendak of groene muur ‘ter bestrijding van hittestress en wateroverlast’ eenvoudiger en wordt er een adviesbureau uitgebreid. Ook hebben wethouders ervoor gestemd om het voor monumenteigenaren mogelijk te maken om speciaal, dun dubbel glas in bestaande kozijnen te plaatsen, zonder dat daar een bouwvergunning voor nodig is.

Juliet Broersen, raadslid voor Volt, heeft campagne gevoerd over veiligheidskwesties rond enkel glas nadat de 22-jarige Amsterdammer Seb Waterreus in 2021 overleed. “Deze nieuwe beleidsagenda zal de energietransitie versnellen, wat cruciaal is”, zei ze. .

“Het eenvoudiger maken om een ​​bouwvergunning te krijgen voor raamisolatie of dubbele beglazing is niet alleen goed voor het milieu en de energierekening van mensen, maar het maakt huizen ook veiliger – en elke Amsterdammer verdient een veilig huis.” Ze voegt eraan toe dat ze vindt dat het ook mogelijk moet zijn om veiligheidsbeugels of soortgelijke aanpassingen aan monumentale gebouwen te installeren om mensen tegen vallen te beschermen.

Nederland is relatief ongebruikelijk omdat het een grote binnenlandse woningvoorraad heeft die op de ‘klasse A’-lijst staat en onderworpen is aan de strengste controles. De gemeente Amsterdam overtreedt momenteel de wet omdat niet al haar kantoren geïsoleerd zijn op energieniveau C en heeft onlangs haar eigen duurzaamheidsdoelstellingen voor haar complexe en monumentale panden uitgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *