Press ESC to close

KPMG Nederland heeft een boete van 25 miljoen dollar opgelegd wegens bedrog en misleiding van toezichthouders


KPMG Nederland is geweest boete van 25 miljoen dollar opgelegd door de Amerikaanse toezichthouder PCAOB voor het wijdverbreide fraude tijdens verplichte examens en het misleiden van toezichthouders in de VS en Nederland.

“De PCAOB ontdekte dat er gedurende een periode van vijf jaar op grote schaal ongepaste antwoorden werden gedeeld bij het bedrijf en dat het bedrijf meerdere verkeerde verklaringen aflegde tegenover de PCAOB over zijn kennis van het wangedrag”, aldus het bureau in een verklaring.

De voormalige baas van het bedrijf, Marc Hogeboom, heeft ook een persoonlijke boete van $150.000 gekregen en levenslang uitgesloten van elke betrokkenheid bij Amerikaanse boekhoudcontroles of controles die onder de bevoegdheid van de PCAOB vallen.

“De PCAOB tolereert geen bedrog, noch enig ander onethisch gedrag, punt uit”, aldus PCAOB-voorzitter Erica Williams. “Verslechterde ethiek bedreigt het vertrouwen van investeerders waar ons systeem op vertrouwt, en de PCAOB zal actie ondernemen om bedrijven ter verantwoording te roepen als ze er niet in slagen een cultuur van eerlijkheid en integriteit af te dwingen.”

De examens en cursussen hadden betrekking op een verscheidenheid aan onderwerpen, waaronder Amerikaanse auditnormen, beroepsethiek en onafhankelijkheid en het bedrog, bereikten partners en senior bedrijfsleiders, waaronder Hogeboom (destijds het hoofd van de assurance-afdeling van het bedrijf), de Amerikaanse toezichthouder gezegd.

Maar ondanks dat KPMG Nederland zich ervan bewust was dat er in juni 2020 een uitwisseling van antwoorden had plaatsgevonden, “ondernam het vrijwel geen stappen om de mogelijke uitwisseling van antwoorden onder zijn personeel te onderzoeken, totdat een klokkenluider dergelijk wangedrag in juli 2022 meldde.”

Kort daarna bevestigde het bedrijf vervolgens dat minstens 500 werknemers bij KPMG in Nederland hadden gefraudeerd tijdens de verplichte examens die accountants moeten afleggen.

KPMG legde ook sancties op aan een onbekend aantal werknemers, en “een handjevol” werden ontslagen na een intern onderzoek naar de beweringen dat het personeel antwoorden had geruild op de testen. Ook Hogeboom trad af.

Het schandaal bracht financiële toezichthouder AFM ertoe om alle grote orders te plaatsen accountantskantoren om een ​​intern onderzoek uit te voeren naar mogelijke bedriegen. In oktober, Deloitte Nederland zei dat sommige van zijn werknemers ook antwoorden hadden uitgewisseld.

EY, PwC, Mazars en BDO ook onderzoeken de situatie in hun praktijken, maar hebben nog niets gezegd over hun bevindingen.

De AFM zei dat zij haar toezicht op KPMG Nederland zal intensiveren, onder meer door herstel, een analyse van de hoofdoorzaken en het vaststellen van beleid en procedures om te voorkomen dat ongepaste antwoorden opnieuw worden gedeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *