Press ESC to close

Laat stichtingencrisis niet het volgende Groningen zijn, waarschuwen Kamerleden


Eén op de acht Nederlandse huizen zal binnenkort problemen hebben met de fundering en de regering moet nu in actie komen om een ​​crisis op de schaal van Groningen te voorkomen, waarschuwen Kamerleden.

In een parlementair debat dinsdagavond over het Nederlandse funderingsprobleem – veroorzaakt door lagere grondwaterstanden, klimaatverandering en onvoldoende bebouwing – zeiden partijen dat ze een crisis moeten vermijden en dat de volgende regering dringend actie moet ondernemen.

Volgens een rapport dat in februari door het milieu- en infrastructuurbureau Rli werd gepubliceerd, hebben momenteel 425.000 woningen in Nederland een zinkende fundering. Als er niets wordt gedaan, zegt het rapport, zal het totaal oplopen tot een miljoen en zullen de reparaties 54 miljard euro kosten. De Rli bekritiseerde huiseigenaren, hypotheekverstrekkers en politici omdat ze twintig jaar lang ‘wegkeken’, terwijl de prijzen ondanks de slechte staat van de activa in de lift zaten.

Jan Paternotte, woordvoerder huisvesting van de liberale democraten van D66, waarschuwde dat als de regering de komende jaren bezig is met het in opdracht geven van rapporten en probeert andere verantwoordelijke instanties te vinden, de crisis zal escaleren tot het niveau van de aardbevingsschade in Groningen, dat jarenlang gemarginaliseerd is terwijl lucratief gas extractie voortgezet.

“Afgelopen voorjaar was ik in Groningen…en [was shocked by] de verhalen die je daar hoort, de ellende die mensen hebben meegemaakt, en vooral de hoeveelheid tijd voordat het werd erkend en de regering stopte met zeggen dat meer onderzoek nodig was”, zei hij. “Het gaat hier niet om wie wat heeft veroorzaakt: het gaat om het helpen van mensen. We moeten voorkomen dat op dit gebied hetzelfde gebeurt. Je kunt Groningen niet zomaar vergelijken met funderingsschade, maar je kunt wel kijken naar de houding van de overheid.”

Kosten

Als de fundering van een gebouw kapot gaat, rot of wordt aangevallen door bacteriën – zoals bij deze 425.000 panden – ontstaan ​​er scheuren in de muren, scheeftrekken de vloeren, lopen de leidingen niet meer goed, lopen deuren en ramen vast en kan een huis zelfs onveilig worden om te bewonen.

De Rli zei dat de gemiddelde reparatie van een fundering € 120.000 kost, geld dat veel huis- en gebouweigenaren niet altijd gemakkelijk kunnen bijeenbrengen zonder te verkopen. Het adviseerde een overheidsregeling van €12 miljard die advies en expertise biedt, waardoor het voor huisverkopers verplicht wordt om tegen 2029 de staat van de stichting aan te geven, en waarbij de staat 70% van de onderzoekskosten en 30% van de reparaties betaalt.

Maar sommige parlementsleden vinden dat de waterschappen – die publiekelijk worden gekozen en door middel van heffingen gefinancierd worden – meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Merlien Welzijn, van New Social Contract, en Habtamu de Hoop, van GroenLinks-PvdA, zeggen dat als waterschappen de grondwaterspiegel kunstmatig hebben verlaagd, waardoor houten funderingen onder huizen mogelijk zijn blootgesteld aan rotting en bacteriën, zij de financiële verantwoordelijkheid moeten dragen om deze te herstellen.

Op je tenen rond

Henk Vermeer, parlementslid voor de BoerBurgerBeweging, zei dat de grondwaterstanden niet alleen zijn verlaagd om boeren te helpen, maar ook om de landbouw- en huisvestingsbehoeften in evenwicht te brengen. “In 2018 zorgde de droogte ervoor dat de grondwaterstanden sterk daalden, houten palen bloot kwamen te liggen en rot op de loer lag”, zegt hij. “Maar ook huizen gebouwd op klei en veen hadden te kampen met droogte. Een droog jaar is verschrikkelijk voor boer en burger, oogsten mislukken en huizen kunnen inzakken door droge grond. In beide gevallen is duidelijk dat het beheer van het grondwaterpeil complex is.”

De huidige minister van Huisvesting Hugo de Jonge was het ermee eens dat vastgoedeigenaren lokale en nationale adviespunten nodig hebben om hun problemen te helpen beoordelen en oplossen, en zei dat vastgoedeigenaren, hypotheekverstrekkers, verzekeringsmaatschappijen en waterschappen een rol zullen spelen bij de financiering van reparaties, en niet alleen de overheid. Hij zei dat het voor zijn opvolger een dringende klus zou zijn om op tijd voor de najaarsbegroting concrete plannen op te stellen.

“De dag dat je zegt dat je weet dat je meer verantwoordelijkheid moet nemen voor het oplossen van het probleem, is ook de dag waarop anderen naar je gaan kijken, en ze zullen ook van je verwachten dat je de verantwoordelijkheid voor de rekening op je neemt”, benadrukte hij. “Dus iedereen loopt op zijn tenen rond en kijkt naar het plafond – en dit is een houding die we willen doorbreken.”

De financiële autoriteit van de AFM heeft vorig jaar een verplicht ‘klimaatlabel’ aanbevolen om huizenkopers goed te informeren over klimaatrisico’s en rekening te houden met grote kosten zoals funderingsreparaties. Taxatiebedrijf Calcasa zei dat een realistische inschatting van de klimaatrisico’s de Nederlandse vastgoedwaarde, die sinds 2015 is verdubbeld, met €325 miljard zou verlagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *