Press ESC to close

Meer land bestemd voor grote woningbouwprojecten na 2030


Delen van Limburg, Gelderland, Twente, Noord-Brabant en de noordelijke provincies zijn bestemd voor grootschalige nieuwbouwontwikkeling om in de toekomstige behoeften te voorzien.

Ministers hebben zes regio’s geïdentificeerd waar nieuwe woningen kunnen worden gebouwd, bovenop de plannen voor 800.000 die al in de pijplijn zitten, zei minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge woensdag.

De zes regio’s concentreren zich op de Brabantse steden Breda, Tilburg en Den Bosch, de driehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen, Twente, in Limburg nabij intercitystations, de regio Groningen-Assen en de Friese steden.

Er zijn nog geen indicaties hoeveel nieuwe woningen er na 2030 moeten worden gebouwd, omdat veel afhangt van migratie. “Maar we moeten vanaf 2030 rekening houden met nog eens een miljoen woningen”, zegt De Jonge.

Volgens prognoses van het nationale statistiekbureau CBS zal de bevolking groeien van 17,8 miljoen nu naar 20,6 miljoen in 2050.

Niet overal is het geschikt voor massale nieuwbouw en de vier grote steden in de centrale stad bereiken hun grenzen, aldus De Jonge.

Planners moeten ook rekening houden met het tekort aan drinkwater in sommige gebieden, overstromingen en andere klimaatgerelateerde problemen, infrastructuur en de wens om meer land toe te wijzen aan het ministerie van Defensie, zei hij in een briefing aan parlementsleden.

De minister zegt dat er de afgelopen twee jaar 180.000 nieuwe woningen zijn gebouwd, en dat er in 2030 800.000 moeten zijn gebouwd, waarvan 60% als ‘betaalbaar’ zal worden aangemerkt. Velen van hen zullen worden gebouwd op 35 locaties in het hele land die zijn bestemd voor ontwikkeling in overeenkomsten tussen de minister en de lokale autoriteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *