Press ESC to close

Meer woningen van miljoenen euro’s – op basis van meer schulden van miljoenen euro’s


Het aantal Nederlandse woningen met een waarde van een miljoen euro is volgens vastgoeddeskundige Calcasa de afgelopen tien jaar gegroeid van slechts 14.000 naar bijna 200.000.

Ondertussen blijkt uit cijfers van het hypotheekdatanetwerk HDN dat nu ongeveer één op de 200 hypotheekaanvragen minimaal een miljoen euro bedraagt.

In het vandaag gepubliceerde jaarverslag stelt Calcasa vast dat er eind vorig jaar 197.000 woningen waren met een waarde van ruim een ​​miljoen euro. In totaal wordt 4% van de Nederlandse woningen op dit niveau getaxeerd en bedraagt ​​het gemiddelde voor deze miljonairswoningen van zo’n 200 vierkante meter € 1,35 miljoen.

De hoofdstad Amsterdam telt 20.000 woningen met een waarde van minimaal een miljoen en ongeveer de helft van de duurste woningvoorraad staat in Den Haag. Ondanks de hoge algemene gemiddelde vastgoedprijzen, veroorzaakt door starters, zijn er echter tekenen van een waardedaling aan de top.

Duurste straat

De rijkste straat van Nederland, de Konijnenlaan in Wassenaar, was eind 2023 5,5% minder waard dan het jaar ervoor, meldt het AD. De gemiddelde woningwaarde – zoals gemeten door gemeenten om de woonbelasting te heffen – bedroeg € 3,1 miljoen, een daling ten opzichte van € 3,28 miljoen het jaar daarvoor. De duurste wijk van het land, zo meldt het Parool, is het vooroorlogse pand van de Diepenbrockbuurt, in Amsterdam-Zuid, waar het gemiddelde vastgoed op € 2,67 miljoen wordt getaxeerd.

Lennart Rhee, een huisvestingsexpert bij Calcasa, zei dat ze eenvoudigweg de cijfers en de stijging van de huizenprijzen van miljoenen euro’s meten, en dat het aan anderen is om hun conclusies te trekken. “De huizenprijzen zijn gestegen en er zijn nog veel meer huizen van miljoenen euro’s – dat is een feit”, zei hij. “Het is moeilijk te zeggen of dat goed of slecht is. Het is goed als je een huis hebt. Het is niet goed als je er nog geen hebt.”

Het is niet bekend in hoeverre op deze huizen een hypotheek rust of hoeveel overheidssubsidie ​​hun eigenaren ontvangen in de vorm van hypotheekbelastingvermindering. hypotheekrenteaftrek, een regressieve belasting die meer voordeel biedt voor hogere leningen.

Volgens cijfers van het ministerie van Financiën kost dit hypotheekvoordeel elke Nederlandse werknemer 1,5% aan hogere inkomstenbelasting, terwijl de totale stimuleringsmaatregelen voor huiseigenaren bijna € 6,7 miljard per jaar kosten – vijf keer zoveel als het belastingvoordeel voor freelancers.

Uit cijfers van de HDN, opgevraagd door Dutch News, blijkt dat jaarlijks enkele duizenden mensen hypotheken aanvragen van ruim een ​​miljoen euro – al komt over het algemeen 30% van de aanvragen niet door. Tussen 2020 en dit jaar bedroeg tussen de 0,46% en 0,73% van alle hypotheekaanvragen een bedrag van minimaal een miljoen euro, in totaal 12.857 aanvragen.

De Konijnenlaan in Wassenaar heeft de duurste huizen. Foto: Google Streetview

“Te duur”

Suleyman Aslami, woordvoerder huisvesting van D66 in Amsterdam, zei dat er weinig reden is om de nieuwe cijfers over dure woningen toe te juichen. “Ik denk dat het misschien als goed nieuws voor de eigenaren voelt, maar in werkelijkheid wordt de stijging gedreven door speculatie”, vertelde hij aan Dutch News. “De concentratie van miljoenen woningen in Amsterdam laat zien dat het een behoorlijke zeepbel is. Wat ik mis in het Calcasa-rapport is een deel over de werkelijke waarde van deze gebouwen en het gebrek aan transparantie met betrekking tot hun houten funderingen.”

Hij maakt zich het meest zorgen over deze ‘echte waarde’, omdat uit een rapport van het infrastructuurbureau RLI dit jaar blijkt dat één op de acht huizen een funderingsprobleem heeft, als gevolg van de klimaatverandering en doordat eigenaren twintig jaar lang ‘wegkijken’.

Banken en de AFM hebben alarm geslagen over het kredietrisico op vastgoed dat overstroomt en een slechte fundering heeft. The Economist zei vorige maand dat klimaatrisico’s biljoenen van het mondiale vastgoed zouden kunnen wegvagen. “Een ‘back-of-the-envelop’-berekening suggereert dat ruwweg 40% van het vastgoed in Amsterdam kan worden weggevaagd door fysieke risico’s, vergeleken met slechts 7% in Tokio”, aldus The Economist.

Verkopersmarkt

Berekeningen van Oxford Economics vorig jaar suggereerden dat Nederland de duurste huizenmarkt van Europa was. Volgens het IMF zijn de Nederlandse huizenprijzen tijdens de pandemie het meest gestegen in Europa en heeft het land de hoogste gemiddelde hypotheekschuld. Sindsdien is er een kentering gekomen in de neergang van 6% en heeft Nederland onlangs de hoogste gemiddelde huizenprijs ooit bereikt.

Er is echter een chronisch tekort aan betaalbare woningen, dat door de kiezers in november als een groot probleem werd genoemd en volgens een recente analyse van de huisvestingsrapporteur van de VN, eerder veroorzaakt door beleidskeuzes dan door buitenlanders. De nieuwe regering wil 100.000 huizen per jaar bouwen en de Senaat zal in juni over een wetsvoorstel voor betaalbare woningen stemmen om de huurkosten voor “middeninkomens” te beperken.

Rhee zei dat, ondanks de hogere hypotheekrente en het onvermogen om klimaatrisico’s in te prijzen, de huizenstijging niet te stoppen lijkt. “Ik denk dat de grootste verklaring het woningtekort in Nederland is: de vraag is nog steeds groter dan het aanbod”, zegt hij. “Het is een verkopersmarkt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *