Press ESC to close

Minder internationale bedrijven vestigen zich in Amsterdam


Vorig jaar stemden zo’n 84 nieuwe bedrijven ermee in om kantoren in Amsterdam te openen, een handvol minder dan in 2022, maar bijna de helft van het totaal in 2019, vóór de coronaviruspandemie en na de Brexit.

In totaal zeggen de nieuwe bedrijven dat ze 2.400 banen zullen creëren, zo’n 400 minder dan in 2022. In 2021 vestigden zich zo’n 131 bedrijven in de Nederlandse hoofdstad, waaronder 32 hoofdkantoren, en zeiden dat ze 6.500 banen zouden creëren.

De neergang is te wijten aan de strategie van de gemeente om zich te concentreren op bedrijven die sociale en economische waarde toevoegen aan de stad, zegt hoofd economische zaken Sofyan Mbarki tegen het Parool. Daarnaast speelden de bouwcrisis, het tekort aan betaalbare woningen, veranderingen in de 30%-regeling en de beperkte capaciteit op het nationale elektriciteitsnet een rol, zei Mbarki.

Hoewel er minder internationale bedrijven naar Amsterdam zijn verhuisd, verhuizen verschillende grote Nederlandse werkgevers naar de regio, aldus het Parool. Chemiebedrijf Sabic, verzekeringsgigant Aegon, vakantieparkbedrijf Landal en de af te stoten ijsdivisie van Unilever hebben allemaal plannen aangekondigd om naar de hoofdstad te verhuizen.

De verhuizing van Landal, eigendom van de Amerikaanse investeringsgroep KKK, kost bijvoorbeeld 300 banen in Zeeland. “Amsterdam is beter gepositioneerd en toegankelijker voor onze internationale collega’s”, zegt een woordvoerder tegen de krant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *